Menu Zamknij

Ciasto Biały Lion

Ciasto Biały Lion to jasny, puszysty biszkopt przełożony kremem budyniowym i warstwą ryżu preparowanego wymieszanego ze słodkim kajmakiem. Wierzch ciasta posypany jest solonymi orzeszkami ziemnymi, które przełamują słodki smak ciasta. Nasączenie biszkoptu wodą z sokiem z cytryny nadaje ciastu lekko orzeźwiającego smaku, a podczas jedzenia wyczuwalna jest lekka nuta cytryny, dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie. Ciasto Biały Lion inspirowane jest popularnym batonikiem o tej samej nazwie. Można je przygotować również w wersji bez pieczenia. Jeżeli robimy ciasto Biały Lion bez pieczenia to biszkopt należy zastąpić herbatnikami. Takie ciasto Biały Lion najlepiej zrobić jeden lub dwa dni przed planowanym przyjęciem, ponieważ najlepiej smakuje po jednym dniu, gdy smaki się połączą. Ten deser idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezy i nie tylko, polecam!

Ciasto Biały Lion

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.

Składniki na Ciasto Biały Lion:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g białej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 kostka (200 g) masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 puszka (460 g) masy kajmakowej
  • 60 g ryżu preparowanego
  • około 100 g solonych orzeszków ziemnych
  • batonik Biały Lion do dekoracji

Do nasączenia biszkoptu:

  • 1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
Ciasto Biały Lion

Przygotowanie Ciasta Biały Lion:

  1. Przygotowanie biszkoptu. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodawać po jednym żółtku. Następne żółtko dodawać po wchłonięciu przez masę poprzedniego. Odłożyć mikser. Do masy jajecznej wsypać powoli przesiane obie mąki delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką. Białą czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do ciasta. Ponownie delikatnie wymieszać. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać wierzch. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C. i piec około 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć i pozostawić do ostudzenia.
  2. Przygotowanie kremu budyniowego. Szklankę mleka przelać do rondelka, dodać cukier i wstawić na gaz. Pozostałe mleko przelać do kubka, dodać 2 żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, dokładnie wymieszać (można przy pomocy miksera na wolnych obrotach). Tak przygotowaną mieszankę powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Kiedy budyń zacznie gęstnieć, gotować około 2 minut, aż zacznie się bąblić. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski i zmiksować na puszystą masę. Następnie dalej miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać sok z cytryny.
  3. Masę kajmakową przełożyć do miseczki, dodać ryż preparowany i dokładnie wymieszać. Gdyby masa była bardzo gęsta to można otwartą puszkę uprzednio podgrzać w kąpieli wodnej.
  4. Przestudzony biszkopt wyjąć z blaszki, przekroić w poprzek na dwa blaty. Każdy blat nasączyć wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Na dolną część biszkoptu wyłożyć masę kajmakową z ryżem preparowanym, wyrównać, wyłożyć 2/3 kremu budyniowego, równo rozsmarować i przykryć drugą częścią biszkoptu. Rozsmarować pozostałą częścią masy budyniowej. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Orzeszki ziemne posiekać i przed podaniem posypać nimi schłodzone ciasto.
  6. Polecam wypróbować przepis na ciasto Lion.
Ciasto Biały Lion
Ciasto Biały Lion
Opublikowany wCiasta i desery

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *