Przetworów w mojej spiżarni na zimę musi być sporo, a największym powodzeniem cieszą się ogórki w słoikach. Do naszych ulubionych należą ogórki w curry oraz konserwowe. Jednak co roku staram się zrobić coś nowego. Tym razem postawiłam na koreczki ogórkowe z dodatkiem papryki i cebuli w słodko-kwaśnej zalewie octowej. Będą one świetnym dodatkiem do obiadów i nie tylko.
Składniki:
- 4 kg ogórków gruntowych
- 1/2 kg cebuli
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte lub białe
- 1 szklanka soli
- 9 szklanek wody
Zalewa octowa:
- 3 szklanki octu
- 6 szklanek wody
- 4 szklanki cukru
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Przełożyć do większej miski. Cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ogórków. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski.
2. 9 szklanek wody wymieszać z solą i zalać ogórki. Całość wymieszać, odstawić na 3-4 godziny. W międzyczasie przemieszać.
3. Składniki zalewy octowej zagotować. Ostudzić.
4. Z sałatki ogórkowej odlać solankę i przełożyć do słoików. Słoiki zalać zalewą octową. Pozakręcać i pasteryzować około 7 minut od momentu zagotowania wody.
Pyszne są te ogórki robię już 2 rok. Polecam
Jaki ocet
spirytusowy 10%