Menu Zamknij

Bagietki zapiekane z jajecznicą

Nie wiem jak u Was, ale u mnie często się zdarza, że po weekendzie zostaje niezjedzone pieczywo. Wówczas próbuję jakoś je zagospodarować. Ostatnio zrobiłam na śniadanie jajecznicę zapiekaną w podłużnych bagietkach. Do zrobienia takich zapiekanek możemy dowolną wędlinę, jaką mamy w lodówce. 

Składniki:

  • 2 bagietki o długości 20 cm
  • około 80 g szynki
  • 100 g żółtego sera startego
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 4-5 pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • garść posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.
2. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
3. Do miseczki wbić jajka, dodać śmietankę, dokładnie roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną szynkę, cebulę, podsmażone pieczarki i starty żółty ser. Całość razem wymieszać.
4. Z bagietek ściąć wierzch, wydrążyć środek tak, aby powstały łódeczki. Następnie napełnić je przygotowanym wcześniej farszem. Zapiekanki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 15-20 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Opublikowany wŚniadanie i kolacja

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *