Nie wiem jak u Was, ale u mnie często się zdarza, że po weekendzie zostaje niezjedzone pieczywo. Wówczas próbuję jakoś je zagospodarować. Ostatnio zrobiłam na śniadanie jajecznicę zapiekaną w podłużnych bagietkach. Do zrobienia takich zapiekanek możemy dowolną wędlinę, jaką mamy w lodówce.
Składniki:
- 2 bagietki o długości 20 cm
- około 80 g szynki
- 100 g żółtego sera startego
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 4-5 pieczarek
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- garść posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.
2. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
3. Do miseczki wbić jajka, dodać śmietankę, dokładnie roztrzepać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną szynkę, cebulę, podsmażone pieczarki i starty żółty ser. Całość razem wymieszać.
świetny i smaczny pomysł
super pomysł
Świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa 😉