Kiedyś sezon ogórkowy trwał przez całe lato. Obecnie jest on coraz krótszy, a ponieważ moi domownicy uwielbiają ogórki pod każdą postacią to staram się zrobić jak najwięcej przetworów z tym warzywem na zimę. Dzisiaj mam dla was przepis na proste i smaczne ogórki w pikantnej przyprawie do grilla. Jest to dość nietypowy pomysł na zalewę, ale ogórki przygotowane w ten sposób są pyszne! 🙂
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych)
- 1/2 kg cebuli
- 3 łyżki soli
Zalewa:
- 1 szklanka octu 10%
- 1/3 szklanki cukru
- 3 szklanki wody
- 1/2 łyżki gorczycy
- 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
- do każdego słoika: 1 gałązka kopru, 1 gałązka natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, odkroić końcówki, pokroić w słupki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do ogórków. Całość zasypać solą, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.
2. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Pozostawić do przestudzenia.
3. Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i pietruszki. Ogórki wyjąć z solanki i poukładać ciasno w słoikach (razem z cebulą). Zalać zalewą, pozakręcać i pasteryzować około 5 minut od momentu zagotowania.
Oryginalny pomysł na ogórki Danusiu. Naprawdę pysznie u Ciebie 🙂
Robiłam ogórki z tego przepisu tylko co zrobić z tą solanką?Ogórki z tego przepisu są bardzo dobre tylko jedna porcja zalewy to za mało.
ogórki wyjąć z solanki 🙂 i najlepiej ogórki wkładać ciasno do słoików, wtedy zalewy powinno starczyć idealnie
Jedna porcja zalewy to za mało bo nie zakryło w całości ogórków ale poza tym ogórki pyszne