Menu Zamknij

Ogórki w przyprawie do grilla

Kiedyś sezon ogórkowy trwał przez całe lato. Obecnie jest on coraz krótszy, a ponieważ moi domownicy uwielbiają ogórki pod każdą postacią to staram się zrobić jak najwięcej przetworów z tym warzywem na zimę. Dzisiaj mam dla was przepis na proste i smaczne ogórki w pikantnej przyprawie do grilla. Jest to dość nietypowy pomysł na zalewę, ale ogórki przygotowane w ten sposób są pyszne! 🙂

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych)
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 łyżki soli

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 łyżki gorczycy
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
  • do każdego słoika: 1 gałązka kopru, 1 gałązka natki pietruszki

Przygotowanie:
1. Ogórki umyć, odkroić końcówki, pokroić w słupki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, dodać do ogórków. Całość zasypać solą, wymieszać i odstawić na około 2 godziny.
2. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Pozostawić do przestudzenia.
3. Do każdego słoika włożyć po gałązce kopru i pietruszki. Ogórki wyjąć z solanki i poukładać ciasno w słoikach (razem z cebulą). Zalać zalewą, pozakręcać i pasteryzować około 5 minut od momentu zagotowania.

Opublikowany wPrzetwory

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *