Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1 awokado
- 100 g surowego boczku wędzonego
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli
Sos:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć do zrumienienia. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i ostudzić.
2. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rozłożyć na półmisku. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wyjąć miąższ ze skórki. Pokroić na mniejsze paski, skropić cytryną i ułożyć na sałacie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki. Posypać po sałacie. Na wierzchu poukładać umyte, osuszone, pokrojone w ćwiartki pomidorki. Całość posypać uprażonym boczkiem.
3. Składniki sosu przełożyć do miseczki i wymieszać do połączenia składników. Sałatkę przed podaniem polać przygotowanym sosem.