Menu Zamknij

Surówka z awokado i boczkiem

Surówki robię bardzo często, przeważnie do obiadu, ale czasami zdarza mi się przygotować je na kolację. Przy tego typu daniach lubię kombinować ze składnikami, ponieważ wystarczy zmienić 2-3 składniki lub dodać coś innego i powstaje całkiem nowy smak. Dzisiejsza moja surówka jest z dodatkiem awokado i boczku wędzonego, co niektórym może wydać się dziwnym połączeniem, ale jest wyśmienita. 🙂

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 awokado
  • 100 g surowego boczku wędzonego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli

Sos:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Boczek pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć do zrumienienia. Następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i ostudzić.
2. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rozłożyć na półmisku. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wyjąć miąższ ze skórki. Pokroić na mniejsze paski, skropić cytryną i ułożyć na sałacie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki. Posypać po sałacie. Na wierzchu poukładać umyte, osuszone, pokrojone w ćwiartki pomidorki. Całość posypać uprażonym boczkiem.
3. Składniki sosu przełożyć do miseczki i wymieszać do połączenia składników. Sałatkę przed podaniem polać przygotowanym sosem.

Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja, Surówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *