Jak przygotować tradycyjnego schabowego w panierce nie muszę pisać, bo chyba wszyscy wiedzą. 😉 Jednak jakiś czas temu miałam okazję kotleta słonecznego i chciałam się z wami podzielić przepisem właśnie na zrobienie schabowego w ten sposób. Różnica polega na tym, że do panierki nie używamy bułki tartej, tylko mąki i na każdego kotleta przypada jedno jajko. Przygotowane w ten sposób schabowe są miękkie i soczyste.
Składniki:
- 2 plastry schabu
- 2 jajka (1 jajko na 1 schabowego)
- mąka
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Każde jajko wybić na osobny talerz, rozbełtać. Każdego schabowego namoczyć w jajku, ponownie w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety. Pozostałe jajko wlać na schabowe. Kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.
Na głębokim tłuszczu powinny być smażone??? By zachować chrupkosc..
Równie dobrze można zrobić dość rzadkie ciasto z jajka, mąki, ew. mleka i przypraw, moczyć w nim mięso i smażyć 😉