Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 2 torebki ryżu (200 g)
- 2 marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 cebulki dymki
- 1/2 niedużej cukinii
- garść fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub mniej)
- 1/4 łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- sezam do posypania
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki kurkumy.
2. Ryż ugotować w osolonym wrzątku z 1/2 łyżeczki kurkumy przez 2-3 minuty.
3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać mięso. Podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać obraną, startą marchewkę, pokrojoną w paski paprykę. Lekko posolić. Smażyć na wolnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodać pokrojoną cukinię i cebulę dymkę. Można podlać niewielką ilością wody. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać ugotowany ryż, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir. Doprawić do smaku chili. Wymieszać do połączenia składników i jeszcze chwilę podsmażyć.
4. Gotowe danie podawać posypane sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.
Witam,
Trafiłem na Pani przepis przypadkowo. Robię to danie już trzeci raz. Super!!
Super, że smakuje! Bardzo mi miło 🙂
Pingback:Ryż smażony po kantońsku - Danka Pichci
Cześć,
zastanawia mnie czas gotowania ryżu. W punkcie 2 przepisu jest:
„Ryż ugotować w osolonym wrzątku z 1/2 łyżeczki kurkumy przez 2-3 minuty.” I potem jeszcze razem a warzywami chwilę podsmażyć.
To przecież za krótko, ryż będzie twardy.
ryż po ugotowaniu przez 2-3 minuty zostawiamy w gorącej wodzie pod przykryciem, a po ponownym go podsmażeniu nie powinien być twardy