Menu Zamknij

Ryż po katalońsku

Ryż po katalońsku, czyli inaczej ryż z warzywami i u mnie z mięsem drobiowym, ale można też użyć mięsa wieprzowego. Jeśli chcemy przygotować obiad szybciej to możemy wykorzystać warzywa mrożone. Natomiast połączenie sosu sojowego i oleju sezamowego nadaje potrawie charakterystycznego smaku. A w zależności od potrzeb, możemy dodać mniej lub więcej przyprawy chili. Moi domownicy są zwolennikami ostrzejszych smaków, dlatego ja postanowiłam dodać jej trochę więcej. 🙂

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 2 torebki ryżu (200 g)
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 cebulki dymki
  • 1/2 niedużej cukinii
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub mniej)
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • sezam do posypania

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki kurkumy.
2. Ryż ugotować w osolonym wrzątku z 1/2 łyżeczki kurkumy przez 2-3 minuty.
3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać mięso. Podsmażyć na złoty kolor. Następnie dodać obraną, startą marchewkę, pokrojoną w paski paprykę. Lekko posolić. Smażyć na wolnym ogniu 2-3 minuty ciągle mieszając. Dodać pokrojoną cukinię i cebulę dymkę. Można podlać niewielką ilością wody. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać ugotowany ryż, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, olej sezamowy, miód, imbir. Doprawić do smaku chili. Wymieszać do połączenia składników i jeszcze chwilę podsmażyć.
4. Gotowe danie podawać posypane sezamem i pokrojonym szczypiorkiem.

Opublikowany wObiad

5 Komentarzy

  1. Pingback:Ryż smażony po kantońsku - Danka Pichci

  2. Jolanta

    Cześć,
    zastanawia mnie czas gotowania ryżu. W punkcie 2 przepisu jest:
    „Ryż ugotować w osolonym wrzątku z 1/2 łyżeczki kurkumy przez 2-3 minuty.” I potem jeszcze razem a warzywami chwilę podsmażyć.
    To przecież za krótko, ryż będzie twardy.

    • Danka Pichci

      ryż po ugotowaniu przez 2-3 minuty zostawiamy w gorącej wodzie pod przykryciem, a po ponownym go podsmażeniu nie powinien być twardy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *