Menu Zamknij

Ciasto na pizze

Myślę, że na pewno każdy z nas miał okazję jeść pizze chociaż raz w życiu. Ta włoska potrawa na stale zagościła w polskich restauracjach i domach. Nie ma się co dziwić, bo pizza dobrze przygotowana potrafi być naprawdę przepyszna. Możemy ją zrobić z ulubionymi dodatkami: szynką, serem, pieczarkami czy kiełbasą. Możliwości jest naprawdę mnóstwo. Jednak podstawą jest spód do pizzy. To od niego zależy smak naszej pizzy. Dla wielu z was przygotowanie ciasta na pizze może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego! Poniższy przepis na ciasto na pizze jest doskonały! Ja spody do mojej domowej pizzy przygotowuję tylko według poniższego sposobu. Jest on według mnie najlepszy i nie ma sobie równych. Dlatego koniecznie zachęcam was do przygotowania samodzielnie pizzy na domowym spodzie.

Ciasto na pizzę

Przepis z bloga Kulinarne przeboje.

Składniki na ciasto na pizze:

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 pełniejsza łyżeczka cukru
  • około 350 ml letniej wody (może być ciut mniej, w zależności od mąki)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • trochę mąki pszennej do podsypania ciasta

Przygotowanie ciasta na pizze:

  1. Drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. W tym celu należy wyjąć je z lodówki około 15-20 minut przed przygotowywaniem ciasta. Następnie drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, czubatą łyżkę mąki (odmierzyć ją z 500 g mąki). Całość zalać 1/2 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody (odmierzyć ją też z 330 ml wody). Całość wymieszać, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże mogły wyrosnąć (około 10-15 minut).
  2. Po tym czasie do miski przesiać resztę mąki pszennej. Dodać olej rzepakowy i sól. Dodać suszoną bazylię i oregano (można pominąć). Przełożyć wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wlewać stopniowo letnią wodę. Należy nie wlewać od razu całej ilości wody, ponieważ ciasto może wyjść za rzadkie. Początkowo całość mieszać łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto zaczynamy wyrabiać dłonią przez około 15 minut (aż ciasto drożdżowe będzie odchodzić od ręki). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i jednolite. Gdyby w trakcie wyrabiania ciasto było zbyt rzadkie to należy podsypać jeszcze odrobiną mąki. Następnie ciasto na pizzę przełożyć na stolnicę oprószoną mąką pszenną lub blat kuchenny. Dłonie oprószyć mąką. Kolejno z ciasta uformować kulę, delikatnie ją spłaszczyć i przeciwległe boki zaginać do środka. W ten sposób wyrabiać ciasto przez kolejne 5 minut (do momentu, aż będziemy czuć, że ciasto jest dobrze napowietrzone i zaczyna nam rosnąć w dłoniach). Ponownie ciasto drożdżowe przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Po upływie tego czasu, ciasto wyjąć z miski i położyć na blacie lub stolnicy oprószonej mąką pszenną. Wyrobić jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie ciasto podzielić na dwie lub trzy części (w zależności od tego, czy wolicie pizzę na cienkim czy grubym cieście). Z każdej części uformować okrągłe placki. Opcjonalnie można ciasto przykryć ponownie bawełnianą ściereczką i pozostawić na 5-10 minut do wyrośnięcia. Kolejno placki rozpłaszczyć dłońmi na okrągły spód do pizzy pozostawiając nieco wyższe brzegi. Blachę wysmarować olejem rzepakowym i ułożyć na niej przygotowane spody do pizzy. Tak przygotowane spody posmarować sosem do pizzy i ułożyć ulubione dodatki. Gotową pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. i piec około 15-20 minut.
Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

8 Komentarzy

  1. Raczej zapiekanka a nie pizza

    Nie wątpię że pizza smakuje ale takie przepisy nie mają nic wspólnego z włoską pizzą. 30g drożdży to na 15kg mąki a nie na pół kilo . Mąka 450 na pizzę? Zawsze myślałem ze na pizzę jest typ00. Cukier? Po co? Do drożdżówek babci owszem , ale nie do ciasta na pizzę. Mąka pod wpływem drożdży rozkłada się na cukry i dwucukry, dodatkowy cukier jest zbędny. Letnia woda? O zgrozo!!! Lodowata raczej. Ciepła woda zniszczy całą siatkę glutenową, tak ważną w cieście na pizzę. No i pieczenie 15-20 minut?? Ja w domowym piekarniku piekę max 5 minut w temp 270-300stC.

  2. Ja

    Ale tam jest napisane że jest to przepis na domową pizzę, A nie na włoską… sama używam takiego przepisu od kilku lat i rodzina uważa że jest o wiele lepszy niż wloska podeszwa od buta, której nie można pogryzc;)

  3. Mariusz

    Czytam i nie wierze
    Skoro kobieta pisze na samym początku ze jej smakuje taka wersja pizzy a nie inna to po co zaraz krytykować i udawać super eksperta
    Pierwsze słyszę by drożdże zalewać lodowata woda
    Czas pieczenia pizzy zależny jest tez od grubości ciasta
    Wiec 5 minut w piekarniku dla grubego ciasta nie wiele zmieni będzie dalej surowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *