Bardzo lubię rabarbar, dlatego gdy tylko pojawia się na targowiskach to od razu przygotowuję z jego udziałem pyszne ciasta. Są to pierwsze, wiosenne ciasta, które możemy przygotować ze świeżymi owocami. Do moich klasyków należy oczywiście ciasto jogurtowe z rabarbarem (przepis), które jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. W tym roku jednak postanowiłam przygotować coś nowego i tak oto powstało wyśmienite ciasto z rabarbarem i budyniową pianką. Nie jest ono dużo bardziej skomplikowane do zrobienia, a według mojej córki smakuje o wiele lepiej niż te jogurtowe. 🙂 Do wykonania ciasta z budyniową pianką możecie użyć innych owoców, np. borówek, malin czy truskawek. W zależności od tego co macie pod ręką. Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką jest idealnym połączeniem lekko kwaśnego rabarbaru i słodkiego budyniu. Dzięki temu ciasto z rabarbarem nie jest zbyt słodkie i jest po prostu w sam raz. Muszę wam przyznać, że ta kombinacja to strzał w dziesiątkę! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto z rabarbarem i budyniową pianką, póki jeszcze możemy dostać rabarbar w sklepach.
Składniki na blaszkę o wymiarach 30×25 cm.
Składniki na ciasto z rabarbarem i budyniową pianką:
Ciasto kruche:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
- 1 szklanka cukru
- 5 białek
- 2 opakowania (2×40 gram) budyniu waniliowego bez cukru (może być też śmietankowy)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie ciasta z rabarbarem i budyniową pianką:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać cukier puder. Zimne, twarde masło pokroić w kostkę. Dodać do mąki. Całość wymieszać i posiekać nożem lub siekaczką. Zrobić dołek. Dodać żółtka, ponownie wymieszać nożem. Następnie ręką szybko wyrobić jednolite ciasto kruche. Uformować wałek i podzielić w stosunku 2:1 (jedna część powinna być większa, a druga mniejsza tak jak na załączonym zdjęciu). Każdą część włożyć do woreczka foliowego, zawinąć i przełożyć do lodówki na około godzinę.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki większy kawałek ciasta i zetrzeć tarką o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie przydusić dłonią. Ciasto można również rozwałkować bezpośrednio na papierze i przełożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
- Białka przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając na wysokich obrotach miksera dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy. Kolejno zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać budynie śmietankowe. Cały czas miksować, aby proszek dobrze się rozpuścił. Tak przygotowaną bezę przełożyć na podpieczone i ostudzone kruche ciasto. Wyrównać.
- Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości około 1,5 cm, przełożyć do miski, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Następnie rabarbar poukładać równomiernie na cieście z pianką budyniową. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na ciasto z rabarbarem.
- Blaszkę z tak przygotowanym ciastem ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 30-40 minut.
- Upieczone ciasto z rabarbarem i budyniową pianką wyjąć z piekarnika, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub jak ktoś lubi to polukrować.
Super kruche ? widać na zdjęciach że spod wprawnej ręki gospodyni wyszło .Bardzo wszystkim smakowało.
dziękuję 🙂 cieszę się że smakowało 🙂
A czy z innymi owocami też wyjdzie,na przykład truskawki?
pewnie 🙂 tylko truskawki proponowałabym lekko oprószyć bułką tartą/kaszką manną bo mają więcej soku
Zamiast rabarbaru co można dać?
inne ulubione owoce, truskawki, maliny, borówki
Jaki wymiary blaszki ? ?
30×25 😉
Witam jak pieczęcie to ciasto termoobieg czy góra dół?
góra dół
Wszelkie bezy powinna być kładzione już na sam wierzch i po upieczeniu ciasta z owocami beza krótko zapiekana bo nie będzie puszysta i stojąca takie jest moje zdanie,i praktyka
wyszło przepyszne dodałam parę malin wyśmienite ciasto kruche super dziekuję za przepis
Pingback:Szarlotka rabarbarowa - Danka Pichci