Menu Zamknij

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Bardzo lubię rabarbar, dlatego gdy tylko pojawia się na targowiskach to od razu przygotowuję z jego udziałem pyszne ciasta. Są to pierwsze, wiosenne ciasta, które możemy przygotować ze świeżymi owocami. Do moich klasyków należy oczywiście ciasto jogurtowe z rabarbarem (przepis), które jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. W tym roku jednak postanowiłam przygotować coś nowego i tak oto powstało wyśmienite ciasto z rabarbarem i budyniową pianką. Nie jest ono dużo bardziej skomplikowane do zrobienia, a według mojej córki smakuje o wiele lepiej niż te jogurtowe. 🙂 Do wykonania ciasta z budyniową pianką możecie użyć innych owoców, np. borówek, malin czy truskawek. W zależności od tego co macie pod ręką. Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką jest idealnym połączeniem lekko kwaśnego rabarbaru i słodkiego budyniu. Dzięki temu ciasto z rabarbarem nie jest zbyt słodkie i jest po prostu w sam raz. Muszę wam przyznać, że ta kombinacja to strzał w dziesiątkę! Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na ciasto z rabarbarem i budyniową pianką, póki jeszcze możemy dostać rabarbar w sklepach.

Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Składniki na blaszkę o wymiarach 30×25 cm.

Składniki na ciasto z rabarbarem i budyniową pianką:

Ciasto kruche:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyniowa pianka:

  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 2 opakowania (2×40 gram) budyniu waniliowego bez cukru (może być też śmietankowy)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką

Przygotowanie ciasta z rabarbarem i budyniową pianką:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać cukier puder. Zimne, twarde masło pokroić w kostkę. Dodać do mąki. Całość wymieszać i posiekać nożem lub siekaczką. Zrobić dołek. Dodać żółtka, ponownie wymieszać nożem. Następnie ręką szybko wyrobić jednolite ciasto kruche. Uformować wałek i podzielić w stosunku 2:1 (jedna część powinna być większa, a druga mniejsza tak jak na załączonym zdjęciu). Każdą część włożyć do woreczka foliowego, zawinąć i przełożyć do lodówki na około godzinę.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z lodówki większy kawałek ciasta i zetrzeć tarką o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie przydusić dłonią. Ciasto można również rozwałkować bezpośrednio na papierze i przełożyć na blachę. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.
  3. Białka przełożyć do miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie ciągle ubijając na wysokich obrotach miksera dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy. Kolejno zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać budynie śmietankowe. Cały czas miksować, aby proszek dobrze się rozpuścił. Tak przygotowaną bezę przełożyć na podpieczone i ostudzone kruche ciasto. Wyrównać.
  4. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości około 1,5 cm, przełożyć do miski, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Następnie rabarbar poukładać równomiernie na cieście z pianką budyniową. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach na ciasto z rabarbarem.
  5. Blaszkę z tak przygotowanym ciastem ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i piec około 30-40 minut.
  6. Upieczone ciasto z rabarbarem i budyniową pianką wyjąć z piekarnika, ostudzić i oprószyć cukrem pudrem lub jak ktoś lubi to polukrować.
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Opublikowany wCiasta i desery

13 Komentarzy

  1. Henia

    Wszelkie bezy powinna być kładzione już na sam wierzch i po upieczeniu ciasta z owocami beza krótko zapiekana bo nie będzie puszysta i stojąca takie jest moje zdanie,i praktyka

  2. Pingback:Szarlotka rabarbarowa - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *