Na przygotowanie dzisiejszego obiadu miałam bardzo mało czasu, a pomysł na to danie zrodził się w sklepie podczas robienia zakupów. Kupiłam kilka niezbędnych składników i po powrocie do domu zabrałam się za przygotowywanie obiadu. Zrobienie tego dania zajęło mi trochę więcej niż pół godziny, a efekt końcowy jest zadowalający. Kurczaka w tej postaci podałam z dodatkiem brązowego ryżu, ale można też go jeść jako samodzielne danie. 🙂
Składniki:
- 400 g filetu z piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona cebula
- biała część pora
- 1/2 brokułu (ewentualnie jeden mały)
- 1/2 kalafiora (lub jeden mały)
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem i podsmażyć na złoty kolor na niewielkiej ilości oliwy.
2. Papryki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt drobną kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Cebulę obrać, pokroić w większą kostkę, dodać do papryki.
4. Kalafiora i brokuł umyć, podzielić na różyczki i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
5. Pora umyć, pokroić na talarki, dodać do pozostałych składników.
6. Podsmażonego kurczaka przełożyć do warzyw. Posypać kukurydzą. Całość skropić oliwą i doprawić solą, pieprzem, posypać ziołami prowansalskimi i delikatnie wymieszać.
7. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plastry i poukładać na wierzchu potrawy. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 30 minut. Po 20 minutach naczynie odkryć, aby potrawa się z wierzchu lekko zarumieniła.