Odkąd sięgam pamięcią w moim domu rodzinnym robiło się tradycyjnie na święta buraczki z chrzanem. Jest to świetny dodatek do każdego rodzaju wędlin i kiełbas, a także do jajek gotowanych na twardo. Oczywiście teraz taki dodatek można kupić gotowy w sklepach, ale ja tradycyjnie robię swoją domową ćwikłę z chrzanem i wam też to polecam! 😉
Składniki:
- 1 kg buraków czerwonych
- korzeń chrzanu (około 200-250 g)
- sok z 1-2 cytryn lub 3-4 łyżki octu
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Buraki umyć, ugotować w mundurkach do miękkości. Ostudzić, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Chrzan obrać, zetrzeć na tej samej tarce co buraki. Dodać do buraków.
3. Całość wymieszać razem. Doprawić cukrem, solą, octem lub sokiem z cytryny. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i odłożyć do lodówki, aby smaki się przegryzły.