Lubię kuchnię azjatycką za ciekawe i aromatyczne przyprawy, a dania robi się szybko i na jednej patelni lub w woku. Jednym z głównych składników dań kuchni tajskiej jest mleko kokosowe i delikatny ryż jaśminowy. Taki właśnie jest poniższy przepis na kurczaka po tajsku: prosty, smaczny, aromatyczny.
Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 400 ml mleczka kokosowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka curry
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, pokroić w paski. Doprawić solą, pieprzem, curry. Odstawić na 15-20 minut.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać mięso. Smażyć, aż mięso zbieleje.
3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Przełożyć na patelnię. Podsmażyć 2-3 minuty. Na patelnię wlać mleczko kokosowe. Całość smażyć przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
z czym podajesz?
z makaronem lub ryżem 🙂