Często zamiast kanapek na kolację lubię przygotowywać sałatki z dużą ilością warzyw. Po takie kompozycje sięgam zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim, kiedy mam świeże warzywa z własnego ogródka. Dzisiejsza moja sałatka z dodatkiem rukoli i roszponki to doskonały pomysł nie tylko na kolację, ale można ją zapakować w pudełeczko i zabrać jako drugie śniadanie do pracy.
Składniki:
- 1/2 opakowania rukoli
- 1/2 opakowania roszponki
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 kulka sera mozzarella (125 g)
- kilka pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
- 3 rzodkiewki
- garść ziaren słonecznika
- 1/2 zielonego ogórka
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Warzywa umyć, osuszyć.
2. Sałaty rozłożyć na półmisku. Pomidorki pokroić na ćwiartki lub połówki, rozłożyć na sałacie. Ogórka i rzodkiewki pokroić w półplasterki. Poukładać na półmisku. Cebulę obrać, pokroić w piórka, dodać do sałaty. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Posypać po sałacie. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posypać sałatkę.
3. Sałatkę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek.