Menu Zamknij

Kurczak a’la pizza

Wszyscy znamy tradycyjną pizzę na drożdżowym spodzie i wielu z nas na pewno ją jadło. Spotkałam się również z pizzą robioną z kalafiora, ale można ją też przygotować z fileta z piersi kurczaka. Właśnie taką ostatnio zrobiłam. Do takiej pizzy dodatki możemy zmieniać według własnego uznania, a końcowy efekt na pewno was zadowoli! 🙂

Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kawałek czerwonej papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku, bazylia, oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa mniejsze filety (tak, aby powstały 4). Przez folię rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć filety z obu stron na złoty kolor.
2. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i przełożyć na nią podsmażone filety.
3. Koncentrat wymieszać z ziołami, doprawić solą i pieprzem. Posmarować sosem każdy kawałek mięsa.
4. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plasterki i poukładać na mięsie.
5. Na tej samej patelni zeszklić obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Przełożyć na ser.
6. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Podsmażyć na patelni do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na kurczaka. Na wierzchu ułożyć pokrojoną paprykę.
7. Filety włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. na 5-7 minut.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *