Cukinia to warzywo, które rośnie w ogrodzie jak szalone i co parę dni są zbiory. Wykorzystuję je na wiele sposobów, między innymi robię przetwory na zimę, ale też część zagospodarowuję na bieżąco robiąc dania obiadowe. Nie wszyscy wiedzą, że cukinię można jeść na surowo robiąc z niej surówki. Przykładem na to może być surówka z cukinii z jabłkiem. Przygotowanie jej zajmie tylko kilka minut, nie licząc czasu, kiedy starta cukinia pozostaje na sitku, aż puści soki. Ta czynność jest konieczna, ponieważ to warzywo ma w swoim składzie dużo wody, którą należy dokładnie odsączyć. Surówka z cukinii z jabłkiem jest smaczna, orzeźwiająca, idealna jako dodatek do obiadu lub dań z grilla. Dobra będzie zarówno do dań mięsnych, jak i rybnych. U mnie surówka z cukinii z jabłkiem to pokrojona w cienkie plasterki jedna cukinia żółta, jedna zielona, ale mogą one być tego samego koloru. Ważne jest, aby robiąc taką surówkę wybrać bardzo młode warzywa, które nie mają wykształconych gniazd nasiennych. W moim przypadku surówka z cukinii z jabłkiem to tylko kilka prostych składników, ale można do niej dodać więcej warzyw, na przykład paprykę czy ogórka.

Składniki na Surówkę z cukinii z jabłkiem:
- 2 nieduże młode cukinie
- 1 jabłko
- 1 nieduża czerwona cebula
- pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie Surówki z cukinii z jabłkiem:
- Cukinie dokładnie umyć, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć na durszlak. Dodać 1/2 łyżeczki soli, wymieszać, odstawić na około 20 minut. W międzyczasie kilka razy przemieszać. Następnie cukinie opłukać zimną wodą. Dokładnie odsączyć. Można osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Przełożyć do miski.
- Jabłko umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski z cukinią.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w półplasterki lub piórka. Przełożyć do miski.
- Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do miski z cukinią.
- Przygotowanie dressingu. Do niedużego słoiczka dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sok z cytryny, olej rzepakowy, pieprz, szczyptę soli. Słoiczek zakręcić, kilka razy słoiczek potrząsnąć. Tak przygotowanym dressingiem polać warzywa w misce, następnie delikatnie wymieszać.
- Polecam wypróbować przepis surówkę po żydowsku.


