Menu Zamknij

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Mając owoce z własnego ogrodu, wykorzystuję je do pieczenia ciast. Bardzo często robię ciasta z owocami i kruszonką. Tym razem przygotowałam ciasto ze śliwkami i budyniem. Jest to wypiek składający się z półkruchego spodu, warstwy budyniowej, w której ułożone są śliwki (układamy je po przekrojeniu na pół i usunięciu pestek skórką do dołu). Wierzch ciasta to starte na tarce jarzynowej ciasto półkruche (to samo, co na spodzie). Robiąc ciasto ze śliwkami i budyniem można użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego. Ważne jest, aby gotować budyń do momentu, aż zacznie się on bąblić i będzie gęsty. Ugotowanego budyniu nie należy zostawiać do całkowitego przestudzenia, ponieważ trudno będzie go rozprowadzić na cieście. Ja do zrobienia tego ciasta wykorzystałam śliwki węgierki, ale mogą to być owoce innej odmiany. Proste do zrobienia ciasto ze śliwkami i budyniem jest nie tylko smaczne, ale też ładnie wygląda na talerzu.

Ciasto ze śliwkami i budyniem

Składniki na Ciasto ze śliwkami i budyniem:

Ciasto półkruche:

  • 2 i 1/2 szklanki (około 400 g) mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki (250 g) cukru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (2×38 g)
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 1/2 kg śliwek
Ciasto ze śliwkami i budyniem

Przygotowanie Ciasta ze śliwkami i budyniem:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki zimne masło. Całość posiekać nożem lub siekaczką do powstania kruszonki. Następnie wbić całe jajko i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Obie części ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 15 minut.
  2. Śliwki umyć, dobrze osuszyć. Następnie przekroić na pół i usunąć pestki.
  3. Dwie i półszklanki mleka wlać do rondelka. Dodać 4 łyżki cukru. Garnek wstawić na gaz. Zagotować. W międzyczasie pomieszać kilka razy, aby cukier się nie przypalił. Do pozostałego mleka wsypać proszek budyniowy. Dokładnie rozmieszać. Następnie wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować do momentu powstania gęstego budyniu. Garnek zdjąć z ognia.
  4. Większą część ciasta wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt o wielkości blachy. Ciasto razem z papierem przełożyć na blachę. Następnie na cieście rozwałkować lekko przestudzony budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach przykrywając śliwki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45-50 minut (do zrumienienia). Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
  5. Polecam wypróbować przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *