Cynamonki to pulchne, aromatyczne, pachnące cynamonem bułeczki. Robi się je z ciasta drożdżowego, a nadzienie to masło i cynamon wymieszany z cukrem. Robiąc cynamonki należy wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować dość cienko, następnie posmarować miękkim masłem i posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Kolejno ciasto zawijamy w roladę i dzielimy na porcje. Następnie układamy na blaszce i po chwili wkładamy do piekarnika i gotowe. Przed pieczeniem bułeczki można też posmarować mlekiem lub słodką śmietanką (około 50 ml). Upieczone cynamonki można polukrować, ale zdecydowanie lepsza jest polewa z serka śmietankowego. Do zrobienia takiej polewy dobry będzie serek śmietankowy typu Philadelphia. Może być również inny, podobny. Cynamonki są doskonałe na śniadanie z kubkiem ciepłego kakao, ale też jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki na Cynamonki:
Zaczyn:
- 15 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 duże jajko
- 50 g masła
- 50 g cukru
Masa cynamonowa:
- około 100 g cukru trzcinowego (może być biały)
- 3 łyżeczki cynamonu
- 50 g miękkiego masła
Polewa:
- około 100 g twarożku śmietankowego
- 70 g cukru pudru
- kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie Cynamonek:
- Mleko przelać do niedużego rondelka. Garnek wstawić na gaz, lekko podgrzać. Zdjąć z gazu. Do mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły.
- Masło przełożyć do niedużego rondelka, wstawić na gaz, podgrzewać do roztopienia się masła. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wbić jajko. Całość wymieszać, następnie dodać płynne, przestudzone masło i ręką wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, podsypać lekko mąką. Miskę przykryć bawełnianą ścierką. Odstawić ciasto na 30 minut w celu wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i chwilę jeszcze wyrabiać. Następnie rozwałkować na prostokąt o wielkości 30×40 cm. Wierzch ciasta posmarować miękkim masłem. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem i posypać ciasto. Następnie zwinąć całość w rulon zaczynając od dłuższego boku. Tak uformowany rulon pokroić na 8-9 równych kawałków.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ułożyć cynamonki i ponownie przykryć ścierką bawełnianą. Odstawić na 20 minut, aby trochę podrosły. Blaszkę z cynamonkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20 minut (do zrumienienia). Cynamonki wyjąć z piekarnika.
- Twarożek przełożyć do niedużej miski, dodać cukier puder i aromat waniliowy. Całość chwilę zmiksować do połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu. Tak przygotowaną polewą posmarować po wierzchu upieczone cynamonki.
- Polecam wypróbować przepis na ciastka Piwoszki z jabłkami.






