Menu Zamknij

Cynamonki

Cynamonki to pulchne, aromatyczne, pachnące cynamonem bułeczki. Robi się je z ciasta drożdżowego, a nadzienie to masło i cynamon wymieszany z cukrem. Robiąc cynamonki należy wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować dość cienko, następnie posmarować miękkim masłem i posypać mieszanką cynamonu z cukrem. Kolejno ciasto zawijamy w roladę i dzielimy na porcje. Następnie układamy na blaszce i po chwili wkładamy do piekarnika i gotowe. Przed pieczeniem bułeczki można też posmarować mlekiem lub słodką śmietanką (około 50 ml). Upieczone cynamonki można polukrować, ale zdecydowanie lepsza jest polewa z serka śmietankowego. Do zrobienia takiej polewy dobry będzie serek śmietankowy typu Philadelphia. Może być również inny, podobny. Cynamonki są doskonałe na śniadanie z kubkiem ciepłego kakao, ale też jako słodki dodatek do popołudniowej kawy.

Cynamonki

Składniki na Cynamonki:

Zaczyn:

  • 15 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki (125 ml) mleka

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Masa cynamonowa:

  • około 100 g cukru trzcinowego (może być biały)
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g miękkiego masła

Polewa:

  • około 100 g twarożku śmietankowego
  • 70 g cukru pudru
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Cynamonki

Przygotowanie Cynamonek:

  1. Mleko przelać do niedużego rondelka. Garnek wstawić na gaz, lekko podgrzać. Zdjąć z gazu. Do mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły.
  2. Masło przełożyć do niedużego rondelka, wstawić na gaz, podgrzewać do roztopienia się masła. Garnek zdjąć z ognia i pozostawić do przestudzenia.
  3. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wbić jajko. Całość wymieszać, następnie dodać płynne, przestudzone masło i ręką wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, podsypać lekko mąką. Miskę przykryć bawełnianą ścierką. Odstawić ciasto na 30 minut w celu wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko podsypać mąką i chwilę jeszcze wyrabiać. Następnie rozwałkować na prostokąt o wielkości 30×40 cm. Wierzch ciasta posmarować miękkim masłem. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem i posypać ciasto. Następnie zwinąć całość w rulon zaczynając od dłuższego boku. Tak uformowany rulon pokroić na 8-9 równych kawałków.
  5. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ułożyć cynamonki i ponownie przykryć ścierką bawełnianą. Odstawić na 20 minut, aby trochę podrosły. Blaszkę z cynamonkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 20 minut (do zrumienienia). Cynamonki wyjąć z piekarnika.
  6. Twarożek przełożyć do niedużej miski, dodać cukier puder i aromat waniliowy. Całość chwilę zmiksować do połączenia składników i uzyskania gładkiego kremu. Tak przygotowaną polewą posmarować po wierzchu upieczone cynamonki.
  7. Polecam wypróbować przepis na ciastka Piwoszki z jabłkami.
Cynamonki
Cynamonki
Cynamonki
Cynamonki
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *