Surówka po żydowsku to kilka ogólnodostępnych składników, które świetnie ze sobą się komponują. Podstawowym składnikiem surówki jest biała kapusta, którą należy drobno poszatkować. Pozostałe składniki to marchew, czerwona papryka, cebula, kawałek selera oraz kiszone ogórki. Surówka po żydowsku będzie dobra, jeżeli do jej zrobienia wykorzystamy kapustę młodą lub tą starszą. Młodej kapusty nie musimy bardzo drobno szatkować, ponieważ jest ona miękka i soczysta. Jeżeli nie mamy ogórków kiszonych to mogą to być również ogórki konserwowe. Dressing do surówki robimy z oleju rzepakowego, octu winnego lub soku z cytryny, dosładzamy płynnym miodem i doprawiamy tradycyjnie solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Surówka po żydowsku najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, kiedy smaki się przegryzą, chociaż można podawać ją też bezpośrednio po zrobieniu. Tak przygotowaną surówkę można też przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, co jest jej dodatkową zaletą. Surówka po żydowsku to smaczny dodatek do mięsnych dań obiadowych lub pieczonych i smażonych ryb. Sprawdzi się również do dań z grilla.

Składniki na Surówkę po żydowsku:
- 1/2 niedużej główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 nieduża biała cebula
- kawałek selera
- 3 średniej wielkości ogórki kiszone
- kilka gałązek natki pietruszki
Sos:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- około 1/2 łyżeczki soli
- około 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie Surówki po żydowsku:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście i głąb. Drobno poszatkować i przełożyć do miski.
- Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski z kapustą.
- Selera obrać, umyć, zetrzeć na tarce do miski z kapustą.
- Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do kapusty.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski z pozostałymi składnikami surówki.
- Ogórki kiszone wyjąć z zalewy. Pokroić w kostkę lub paseczki. Dodać do miski.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać i przełożyć do surówki. Składniki sosu umieścić w małym słoiczku (tj. olej rzepakowy, ocet winny, miód, sól, pieprz). Słoiczek zakręcić i kilka razy energicznie potrząsnąć, aby składniki się połączyły. Następnie przelać do miski z surówką i całość dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
- Polecam wypróbować przepis na surówkę z kalarepy.