Żurek to bardzo smaczna i sycąca zupa, którą gotuję dosyć często, ponieważ moi domownicy ją uwielbiają, a na święta Wielkanocne musi być obowiązkowo. Ja uważam, że najsmaczniejszy żurek to taki gotowany na wędzonce z dodatkiem podsmażonej białej kiełbasy i przyprawiony dużą ilością majeranku. Ja tę zupę gotuję na wywarze warzywnym z warzywami pokrojonymi w kostkę, które zostawiam w zupie. Jednak jeżeli chcecie zrobić żurek na czystym wywarze to warzywa należy pokroić na większe kawałki i jak będą miękkie, wyjąć z wywaru. Podstawą dobrego żurku jest oczywiście odpowiedni zakwas, który można zrobić samemu lub kupić w sprawdzonym sklepie. U mnie żurek obowiązkowo musi być podany z jajkami ugotowanymi na twardo. W takim wydaniu najlepiej nam smakuje.
Składniki na Żurek:
- 300 g kości wędzonych
- 100 g boczku wędzonego
- 300 g białej kiełbasy
- 1/2 litra zakwasu żytniego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 30%
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie Żurku:
- Kości wędzone umyć, przełożyć do garnka. Wlać około 2 litry wody. Garnek wstawić na gaz.
- Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do garnka z kościami wędzonymi. Pora oczyścić, pokroić w półplasterki, przełożyć do garnka z zupą. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut (aż warzywa będą miękkie). Ugotowane kości wyjąc z zupy. Jeżeli są mięsiste to obrać mięso i ponownie przełożyć do garnka z zupą.
- Boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek przełożyć na patelnię i wstawić na gaz. Smażyć do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie na patelnię dodać pokrojoną kiełbasę. Całość podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą. Na patelnię można wlać 1/2 szklanki wywaru i wypłukać patelnię i wlać jej zawartość z powrotem do zupy.
- Do gotującej się zupy wlać zakwas. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Całość doprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Całość gotować około 5 minut, co chwilę mieszając. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. W tym czasie zupa powinna zgęstnieć.