Menu Zamknij

Zupa ziemniaczana

Mimo tego, że na blogu nie mam dużo przepisów na zupy to gotuję je dość często, ponieważ mój mąż uwielbia tego typu dania. Muszą jednak one być z tzw. „wkładką”, dlatego moja zupa ziemniaczana jest gotowana na żeberkach i wzbogacona jeszcze kiełbasą. Dzięki temu jest ona sycąca i idealna na zimowy lub jesienny obiad. Taką zupę można przygotować również w wersji bezmięsnej.

Składniki:

  • 500 g żeberek wędzonych
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 nieduży por
  • kawałek selera
  • 500 g ziemniaków
  • 1 nieduża cebula
  • 2 śląskie kiełbasy
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do większego garnka. Wlać około 2 litrów zimnej wody. Wstawić na gaz. Zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut.
  2. Pietruszkę, marchew, seler obrać, pokroić w niedużą kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Warzywa przełożyć do gotującej się zupy. Gotować około 15 minut.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z zupą. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
  4. Kiełbasę pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię. Zrumienić z obu stron. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć razem z kiełbasą do zrumienienia i przełożyć do gotującej się zupy.
  5. Masło przełożyć na patelnię, roztopić, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją zimną wodą. Następnie przelać do zupy i zagotować. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *