Mimo tego, że na blogu nie mam dużo przepisów na zupy to gotuję je dość często, ponieważ mój mąż uwielbia tego typu dania. Muszą jednak one być z tzw. „wkładką”, dlatego moja zupa ziemniaczana jest gotowana na żeberkach i wzbogacona jeszcze kiełbasą. Dzięki temu jest ona sycąca i idealna na zimowy lub jesienny obiad. Taką zupę można przygotować również w wersji bezmięsnej.
Składniki:
- 500 g żeberek wędzonych
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 1 nieduży por
- kawałek selera
- 500 g ziemniaków
- 1 nieduża cebula
- 2 śląskie kiełbasy
- sól, pieprz, majeranek
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Żeberka umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do większego garnka. Wlać około 2 litrów zimnej wody. Wstawić na gaz. Zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut.
- Pietruszkę, marchew, seler obrać, pokroić w niedużą kostkę. Pora umyć, pokroić w półplasterki. Warzywa przełożyć do gotującej się zupy. Gotować około 15 minut.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z zupą. Gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Kiełbasę pokroić w plasterki. Przełożyć na patelnię. Zrumienić z obu stron. Następnie dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć razem z kiełbasą do zrumienienia i przełożyć do gotującej się zupy.
- Masło przełożyć na patelnię, roztopić, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją zimną wodą. Następnie przelać do zupy i zagotować. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Cześć opublikowała przepis na makaron po Florencji, bardz mi sie spodobał.cz możesz mi to przesłać?
https://dankapichci.pl/makaron-po-florencku/ 🙂