Menu Zamknij

Zupa serowa

Delikatna, kremowa zupa serowa jest idealna na obiad w sytuacji, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciepłego posiłku lub kiedy nie mamy pomysłu, co zrobić na obiad. Do zrobienia tej zupy można wykorzystać same serki topione lub połączyć je z serkami topionymi typu błękitny lazur, itp. Wówczas zupa serowa będzie miała bardziej wyrazisty smak. Ponieważ zupa serowa to danie, które gotujemy na bazie bulionu drobiowego lub warzywnego i serów, a oba te składniki są już dość słone, dlatego przed dodaniem do zupy soli należy najpierw ją spróbować i ewentualnie dosolić. Tak więc jeżeli zostaje wam rosół z niedzielnego obiadu to jest to świetna baza do zrobienia zupy serowej na kolejny obiad. Kremowa zupa serowa najlepiej smakuje podana z groszkiem ptysiowym lub grzankami zrobionymi z pieczywa. Robiąc takie grzanki samodzielnie, należy kromki chleba (najlepiej czerstwego) lub bagietki pokroić w kostkę. Następnie przełożyć na suchą, nagrzaną patelnię i podsmażać z każdej strony na złoty kolor.

Zupa serowa

Składniki na Zupę serową:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • około 300 g serka topionego cheddar lub gouda
  • 30 g parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta pieprzu
  • kilka gałązek natki pietruszki
Zupa serowa

Przygotowanie Zupy serowej:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać łyżkę masła i roztopić. Następnie dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć około 5-7 minut, aż cebula stanie się miękka, ale nie zrumieniona. Następnie do cebuli dodać posiekany czosnek. Wymieszać i ponownie podsmażyć 2-3 minuty. Podczas smażenia co chwilę mieszać, aby czosnek i cebula się nie przypaliły. Kolejno do garnka wlać bulion, zagotować. Serki topione pokroić na mniejsze kawałki, dodać do gotującej się zupy. Do zupy dodać starty parmezan (zostawić trochę do dekoracji). Na wolnym ogniu gotować do momentu rozpuszczenia się sera. Garnek zdjąć z ognia. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do zupy.
  3. Zupę serową przed podaniem posypać pozostałym startym parmezanem.
  4. Polecam wypróbować przepis na zupę pieczarkową.
Zupa serowa
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *