Menu Zamknij

Zupa krem z cebuli

Wczoraj na obiad mieliśmy rosół, zostało mi trochę tej zupy i wykorzystałam ją jako bulion do zrobienia kremu z cebuli. Robiłam go pierwszy raz, ale z pewnością nie ostatni. Jest to zupa składająca się z kilku składników, bardzo prosta do przygotowania, a zarazem aromatyczna, pożywna i rozgrzewająca. W sam raz na te chłodniejsze wiosenne dni. Polecam ją każdemu, nawet osobom, które nie przepadają za cebulą, ponieważ jej smak i zapach nie są bardzo wyraziste. 🙂

Składniki:
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 kromki chleba na grzanki (w zależności od potrzeb)


Przygotowanie:
1. Cebule obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać, posiekać. 
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i dusić około 15 minut. Dodać czosnek i chwilę jeszcze trochę podsmażyć, cebula może się lekko zarumienić ale nie zbrązowieć. Zdjąć z ognia.
3. Do garnka wlać bulion i podgrzać. Następnie przełożyć do niego uprażoną cebulę i gotować pod przykryciem około 5-10 minut, aż cebula będzie miękka.
4. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącego bulionu, razem wymieszać i dodać do garnka. Garnek zdjąć z ognia, całość zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie gałką muszkatołową jeżeli ktoś lubi. 
5. Na czystą, rozgrzaną patelnię włożyć pokrojony w kostkę chleb i zrumienić z każdej strony.
6. Krem wlać do miseczek i podawać z grzankami.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *