Menu Zamknij

Żeberka w kiszonej kapuście

Żeberka i kiszona kapusta to połączenie idealne. Słodko-kwaśna kapusta doprawiona kminkiem i pachnąca wędzonym boczkiem doskonale smakuje z kruchym i soczystym mięsem, które ładnie odchodzi od kości. Do kiszonej kapusty możemy dodać jeszcze garść suszonych grzybów, wówczas danie będzie miało ciekawszy smak. Żeberka w kiszonej kapuście to przepyszne danie, które smakuje bez względu na okazję. Danie to nadaje się również do odgrzewania, dlatego żeberka w kiszonej kapuście sprawdzą się na różnego rodzaju przyjęcia rodzinne lub święta. Żeberka w kiszonej kapuście możemy podawać z kluskami śląskimi, pieczywem albo gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Przepis na żeberka w kiszonej kapuście nie jest skomplikowany, do przygotowania tego dania nie potrzebujemy wielu składników.

Żeberka w kiszonej kapuście

Składniki na Żeberka w kiszonej kapuście:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 800 g kiszonej kapusty
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 10 suszonych śliwek
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Żeberka w kiszonej kapuście

Przygotowanie Żeberek w kiszonej kapuście:

  1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (na dwie kostki). Doprawić solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Poukładać żeberka i obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone mięso zdjąć z patelni.
  2. Kapustę kiszoną posiekać nożem. Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna to przepłukać ją w zimnej wodzie i odcisnąć, ale niezbyt mocno. Śliwki przekroić na pół lub na drobniejsze paski.
  3. Boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na tą samą patelnię przełożyć boczek i podsmażyć na złoty kolor. Następnie na patelnię dodać podsmażoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Na patelnię dodać kiszoną kapustę, suszone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, wymieszać, podsmażyć około 10 minut. Do kapusty dodać łyżkę miodu i wymieszać.
  4. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 2/3 kapusty kiszonej, następnie poukładać podsmażone żeberka i przykryć resztą kapusty (żeberka nie muszą być dokładnie przykryte). Do naczynia wlać 1/2 szklanki ciepłej wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Zapiekać około 2 godziny.
  5. Polecam wypróbować przepis na schab w kiszonej kapuście.
Żeberka w kiszonej kapuście
Żeberka w kiszonej kapuście
Opublikowany wNa imprezę, Obiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *