Burrata to włoski ser wyglądem przypominający mozzarellę. Od mozzarelli różni się miękkim i płynnym środkiem. Może być on dodatkiem do sałatek lub kanapek. Burrata może być podawana na ciepło lub na zimno. Dzisiaj przygotowałam zapiekanki z pieczarkami i burratą. Jest to pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Zapiekanki z pieczarkami i burratą sprawdzą się również jako przekąska w gronie rodzinnym lub przyjaciół. Pokrojoną w ukośne kromki bagietkę smarujemy masłem czosnkowym, a następnie rumienimy w piekarniku. Kolejno na kromkach układamy ciepłe, podsmażone pieczarki i kawałki burraty. Do przygotowania zapiekanek dobre będą pieczarki zarówno białe, jak i brązowe. Ważne jest, aby podczas smażenia odparować całkowicie powstały płyn. Jeżeli ktoś nie lubi czosnku to kromki można skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym. Chrupiące i pachnące czosnkiem zapiekanki z pieczarkami i burratą można również przygotować w frytkownicy beztłuszczowej.
Składniki na Zapiekanki z pieczarkami i burratą:
- 1 średniej wielkości bagietka
- 1 opakowanie sera burrata
- około 150 g pieczarek
- 1 nieduża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 pomidory suszone w oliwie
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
- szczypiorek do dekoracji
Masło czosnkowe:
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie Zapiekanek z pieczarkami i burratą:
- Przygotowanie pieczarek. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę. Suszone pomidory wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do całkowitego odparowania płynu. W międzyczasie na patelnię dodać obrany, przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Doprawić solą i pieprzem.
- Bagietkę pokroić w ukośne kromki o grubości około 1,5-2 cm.
- Przygotowanie masła czosnkowego. Masło przełożyć do miseczki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowanym masłem czosnkowym posmarować z jednej strony każdą kromkę bagietki.
- Bagietki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 7 minut do lekkiego zrumienienia. Blachę wyjąć z piekarnika.
- Na podpieczonych kromkach układać warstwę ciepłych pieczarek, a następnie pokruszoną burratę. Wierzch zapiekanek posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekanki z gruszką i gorgonzolą.