Menu Zamknij

Zapiekanki z gruszką i gorgonzolą

Robiąc domówkę lub inne przyjęcie w gronie rodziny lub przyjaciół, przygotowujemy różnego rodzaju przekąski. Mogą one być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do grona takich dań można zaliczyć zapiekanki z gruszką i gorgonzolą, które robi się bardzo szybko, a najlepiej smakują na ciepło. Zapiekanki z gruszką i gorgonzolą przed podaniem można skropić octem balsamicznym lub polać płynnym miodem. Do przygotowania tych zapiekanek wykorzystałam ser gorgonzola, ale dobry będzie też inny ser pleśniowy, na przykład brie, lazur lub camembert. Chrupiące zapiekanki z gruszką i gorgonzolą to świetna przekąska imprezowa, ale dobre też będą na śniadanie lub kolację. Gruszki do zrobienia zapiekanek można też upiec na patelni grillowej. Chrupiące zapiekanki z gruszką i gorgonzolą to połączenie delikatnej i słodkiej gruszki i wyrazistego smaku sera pleśniowego. Ładnie prezentują się na stole i smakują wyśmienicie.

Zapiekanki z gruszką i gorgonzolą

Składniki na Zapiekanki z gruszką i gorgonzolą:

  • 1 nieduża bagietka
  • 1 gruszka
  • 70 g sera pleśniowego (u mnie gorgonzola)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • garść orzechów włoskich
  • kilka liści rukoli lub innej sałaty
  • ocet balsamiczny do skropienia zapiekanek
Zapiekanki z gruszką i gorgonzolą

Przygotowanie Zapiekanek z gruszką i gorgonzolą:

  1. Bagietkę pokroić w ukośne kromki o grubości około 1,5-2 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek.
  2. Gruszkę umyć, osuszyć, przekroić na pół, następnie na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Kolejno pokroić w plastry (w takiej ilości, ile mamy kromek). Plastry gruszki ułożyć na tej samej blaszce obok bagietek. Na plastrach gruszki ułożyć pokruszony ser pleśniowy.
  3. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 10 minut (aż ser się roztopi, a kromki będą chrupiące). Blaszkę wyjąć z piekarnika.
  4. Orzechy włoskie przełożyć na suchą, ciepłą patelnię i chwilę uprażyć. Patelnię zdjąć z ognia.
  5. Przypieczone kromki ułożyć na półmisku. Na każdej z nich ułożyć kilka listków rukoli, następnie po plasterku gruszki z serem. Wierzch zapiekanek udekorować uprażonymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane zapiekanki z gruszką i gorgonzolą przed podaniem skropić ocet balsamicznym.
  6. Polecam wypróbować przepis na zapiekanki z burratą i pomidorkami.
Zapiekanki z gruszką i gorgonzolą
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

1 Komentarz

  1. Pingback:Zapiekanki z pieczarkami i burratą - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *