Zapiekanki z burratą i pomidorkami to smaczne, chrupiące, małe kanapki podawane na ciepło. Ich przygotowanie jest bardzo proste, nie ma tu nic skomplikowanego, jednak koniecznością jest posiadanie piekarnika. Zapiekanki z burratą i pomidorkami to pokrojona w ukośne kromki bagietka, które następnie nacieramy czosnkiem i rumienimy w piekarniku. Kolejno na ciepłych jeszcze kromkach należy rozsmarować burratę i ułożyć podpieczone pomidorki koktajlowe. Zapiekanki z burratą i pomidorkami to chrupiące kanapeczki pachnące czosnkiem i ziołami, a dodatkowo skropione oliwą z oliwek. Burrata to włoski ser przypominający mozzarellę, ale różnią się one konsystencją i smakiem. Zapiekanki z burratą i pomidorkami możemy przygotować na rodzinną kolację. Sprawdzą się również jako ciepła przekąska na imprezę lub spotkanie ze znajomymi. Chrupiąca, pachnąca czosnkiem bagietka, delikatna burrata, aromatyczne, pieczone pomidorki to połączenie, które zawsze się sprawdza i gwarantuje pyszne jedzonko. Robiąc zapiekanki z burratą i pomidorkami można krótsze bagietki przekroić wzdłuż, a następnie po przygotowaniu całej zapiekanki pokroić na mniejsze porcje.
Składniki na Zapiekanki z burratą i pomidorkami:
- 1 bagietka
- około 20 dag pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie sera burrata (125 g po odsączeniu)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie Zapiekanek z burratą i pomidorkami:
- Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać ziołami prowansalskimi oraz skropić oliwą z oliwek. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 15 minut.
- Bagietkę pokroić w ukośne kromki o grubości około 2-3 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek. Ząbek czosnku obrać, przekroić na pół i natrzeć nim bagietki. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 8 minut do zrumienienia.
- Bagietki wyjąć z piekarnika. Na wierzchu rozsmarować burratę. Następnie ułożyć kilka pomidorków koktajlowych. Można skropić oliwą z oliwek pozostałą w naczyniu od zapiekania pomidorków. Wierzch grzanek posypać pokrojoną, świeżą bazylią.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekanki z awokado.
Pingback:Zapiekanki z gruszką i gorgonzolą - Danka Pichci