Menu Zamknij

Zapiekanki Gyros

Zapiekanki Gyros to pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Przepis na nie jest prosty, a składniki takie same jak do tradycyjnej sałatki Gyros, więc jeżeli lubicie sałatkę to zapiekanki powinny też wam zasmakować. Zapiekanki Gyros możemy zrobić z jednej długiej bagietki, którą dzielimy na mniejsze kawałki lub z mini bagietek. Bułki smarujemy sosem na bazie majonezu i ketchupu, ale można go zastąpić masłem czosnkowym lub ziołowym. Jeżeli chcemy podać zapiekanki Gyros na imprezie to warto wcześniej przygotować sobie pozostałe składniki, a krótko przed przyjściem gości skompletować całą zapiekankę i zapiec w piekarniku, następnie ciepłe z dodatkiem ulubionego sosu podać na stół.

Zapiekanki Gyros

Składniki na Zapiekanki Gyros:

  • 1 długa bagietka lub 3 krótsze
  • około 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 nieduże ogórki konserwowe
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 czerwona cebula
  • 80 g żółtego sera
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • kilka gałązek szczypiorku

Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
Zapiekanki Gyros

Przygotowanie Zapiekanek Gyros:

  1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć zbędne błonki. Pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać przyprawę do gyrosa i dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć i odstawić na 15 minut.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodać zamarynowane mięso i podsmażyć na złoty kolor. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawić do przestudzenia.
  3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Cebulę czerwoną obrać, pokroić w piórka. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  4. Ketchup i majonez przełożyć do miseczki. Wymieszać do połączenia składników.
  5. Jeżeli mamy długą bagietkę to przekroić ją na trzy części. Następnie każdą część przekroić wzdłuż na pół. Jeżeli mamy bagietki krótkie to przekroić je wzdłuż na pół. Każdą połowę bagietki posmarować sosem. Kolejno poukładać kawałki kurczaka, posypać papryką, ogórkami, cebulą i kukurydzą. Wierzch bagietek posypać startym żółtym serem.
  6. Tak przygotowane bagietki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Blachę z bagietkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 5 minut (do roztopienia sera). Upieczone bagietki posypać pokrojonym szczypiorkiem i podawać z ulubionym sosem.
  7. Polecam wypróbować przepis na gyrosa zapiekanego w cieście francuskim.
Zapiekanki Gyros
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

  1. Pingback:Krokiety Gyros - Danka Pichci

  2. Pingback:Meksykańskie zapiekanki - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *