Sezon na młode ziemniaki zaczyna się później niż na młodą kapustę i czekam na nie z utęsknieniem. Bardzo lubię te młode, małe kuleczki pieczone lub gotowane podane z sadzonym jajkiem i posypane koperkiem. Sprawdzą się one również jako zapiekanka z młodych ziemniaków. Oprócz podstawowych składników, w tej zapiekance znajdą się również boczek wędzony, kiełbasa, młoda marchew, cebula i cukinia. Zapiekanka z młodych ziemniaków posypana jest startym żółtym serem. Do zrobienia tej zapiekanki najlepiej wybrać nieduże ziemniaki (idealne będą takie prosto z pola), dobrze je umyć i zeskrobać cienką, wierzchnią skórkę. Wszystkie użyte warzywa idealnie się ze sobą komponują, a dopełnieniem tego dania jest użycie dużej ilości koperku. Zapiekanka z młodych ziemniaków to danie sycące, odpowiednie na obiad dla całej rodziny.
Składniki na Zapiekankę z młodych ziemniaków:
- około 700 g młodych ziemniaków
- 1 marchew
- 1/2 niedużej cukinii
- 150 g boczku wędzonego
- 150 g kiełbasy śląskiej lub innej
- 1 cebula
- 80 g żółtego sera
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- 1/2 pęczka koperku
Przygotowanie Zapiekanki z młodych ziemniaków:
- Ziemniaki włożyć do miski z wodą, dokładnie wyszorować, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać 1/4 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować ziemniaki około 15 minut na półmiękko. Garnek zdjąć z ognia, ziemniaki odcedzić.
- Marchew obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
- Boczek przełożyć na suchą patelnię. Patelnię wstawić na gaz, smażyć do momentu wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażyć. Podsmażoną kiełbasę i boczek przesunąć na bok patelni, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i przełożyć pokrojoną cebulę, marchew i cukinię. Całość wymieszać. Podsmażyć około 2-3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, patelnię zdjąć z ognia.
- Spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Do naczynia przełożyć zawartość patelni i podgotowane ziemniaki. Posypać ziołami prowansalskimi, wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem.
- Naczynie żaroodporne (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać umytym, posiekanym koperkiem.
- Polecam wypróbować przepis na zapiekankę farmerską.
Pingback:Sałatka z młodych ziemniaków - Danka Pichci