Menu Zamknij

Zapiekanka z młodych ziemniaków

Sezon na młode ziemniaki zaczyna się później niż na młodą kapustę i czekam na nie z utęsknieniem. Bardzo lubię te młode, małe kuleczki pieczone lub gotowane podane z sadzonym jajkiem i posypane koperkiem. Sprawdzą się one również jako zapiekanka z młodych ziemniaków. Oprócz podstawowych składników, w tej zapiekance znajdą się również boczek wędzony, kiełbasa, młoda marchew, cebula i cukinia. Zapiekanka z młodych ziemniaków posypana jest startym żółtym serem. Do zrobienia tej zapiekanki najlepiej wybrać nieduże ziemniaki (idealne będą takie prosto z pola), dobrze je umyć i zeskrobać cienką, wierzchnią skórkę. Wszystkie użyte warzywa idealnie się ze sobą komponują, a dopełnieniem tego dania jest użycie dużej ilości koperku. Zapiekanka z młodych ziemniaków to danie sycące, odpowiednie na obiad dla całej rodziny.

Zapiekanka z młodych ziemniaków

Składniki na Zapiekankę z młodych ziemniaków:

  • około 700 g młodych ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1/2 niedużej cukinii
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 g kiełbasy śląskiej lub innej
  • 1 cebula
  • 80 g żółtego sera
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 1/2 pęczka koperku
Zapiekanka z młodych ziemniaków

Przygotowanie Zapiekanki z młodych ziemniaków:

  1. Ziemniaki włożyć do miski z wodą, dokładnie wyszorować, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać 1/4 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować ziemniaki około 15 minut na półmiękko. Garnek zdjąć z ognia, ziemniaki odcedzić.
  2. Marchew obrać, umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w paski. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
  3. Boczek przełożyć na suchą patelnię. Patelnię wstawić na gaz, smażyć do momentu wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię dodać pokrojoną kiełbasę, chwilę podsmażyć. Podsmażoną kiełbasę i boczek przesunąć na bok patelni, dodać 2 łyżki oleju rzepakowego i przełożyć pokrojoną cebulę, marchew i cukinię. Całość wymieszać. Podsmażyć około 2-3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać, patelnię zdjąć z ognia.
  4. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Do naczynia przełożyć zawartość patelni i podgotowane ziemniaki. Posypać ziołami prowansalskimi, wymieszać. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem.
  5. Naczynie żaroodporne (bez przykrycia) wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać umytym, posiekanym koperkiem.
  6. Polecam wypróbować przepis na zapiekankę farmerską.
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Zapiekanka z młodych ziemniaków
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Sałatka z młodych ziemniaków - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *