Nie lubię marnować żywności, dlatego z resztek produktów i tego, co mam w lodówce staram się zawsze coś przyrządzić. Tym razem zamiast tradycyjnej jajecznicy, zrobiłam zapiekankę z resztki makaronu, z dodatkiem szpinaku i boczku. Sprawdza się jako danie obiadowe, lub na kolację.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego makaronu (rurki, świderki)
- 5 jajek
- 200g liści szpinaku
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 mała cukinia
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
- pomidory koktajlowe
Przygotowanie:
1. Liście szpinaku umyć, osuszyć, cukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w paski.
2. W miseczce roztrzepać jajka, dodać szpinak, cukinię, boczek, zioła, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wsypać makaron, następnie wlać wymieszaną masę. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 20 minut.
4. Zapiekankę można podawać z pomidorkami koktajlowymi.