Menu Zamknij

Zapiekanka z jajek i szpinaku

Nie lubię marnować żywności, dlatego z resztek produktów i tego, co mam w lodówce staram się zawsze coś przyrządzić. Tym razem zamiast tradycyjnej jajecznicy, zrobiłam zapiekankę z resztki makaronu, z dodatkiem szpinaku i boczku. Sprawdza się jako danie obiadowe, lub na kolację.

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanego makaronu (rurki, świderki)
  • 5 jajek
  • 200g liści szpinaku
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
  • pomidory koktajlowe 



Przygotowanie:

1. Liście szpinaku umyć, osuszyć, cukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w paski.
2. W miseczce roztrzepać jajka, dodać szpinak, cukinię, boczek, zioła, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wsypać makaron, następnie wlać wymieszaną masę. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 20 minut. 
4. Zapiekankę można podawać z pomidorkami koktajlowymi.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *