Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- 4-5 ziemniaków
- 400 g filetu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju (+ 1 łyżka do smażenia kurczaka)
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, tymianek, ostra papryka w proszku
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach przez 10-15 minut. Odcedzić. Pokroić w ćwiartki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Cukinie i bakłażana umyć pokroić w półplasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do ziemniaków.
3. 4 łyżki oleju połączyć z sosem sojowym. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką. Wymieszać do połączenia składników. Przelać do warzyw i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20 minut.
4. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć mięso.
5. Naczynie wyjąć z piekarnika, dodać mięso i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Położyć rozmaryn. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 20 minut.