Menu Zamknij

Zapiekanka warzywna z rozmarynem

Ostatnio staram się częściej przygotowywać na obiad dania z piekarnika, ponieważ są one zwykle zdrowsze, mniej kaloryczne i szybsze do wykonania. Dzisiaj zrobiłam pieczone warzywa z kurczakiem bez kalorycznego sosu. Użyłam jedynie oleju, sosu sojowego i przypraw. Zapiekankę taką można przygotować bez ziemniaków i podać ją z ulubionym pieczywem. W obu wersjach będzie przepyszna. 🙂

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4-5 ziemniaków
  • 400 g filetu z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju (+ 1 łyżka do smażenia kurczaka)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, tymianek, ostra papryka w proszku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

Przygotowanie:
1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach przez 10-15 minut. Odcedzić. Pokroić w ćwiartki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Cukinie i bakłażana umyć pokroić w półplasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w większą kostkę. Przełożyć do ziemniaków.
3. 4 łyżki oleju połączyć z sosem sojowym. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i ostrą papryką. Wymieszać do połączenia składników. Przelać do warzyw i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20 minut.
4. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć mięso.
5. Naczynie wyjąć z piekarnika, dodać mięso i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Położyć rozmaryn. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 20 minut.

Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *