Menu Zamknij

Zapiekanka meksykańska z ryżem

Zapiekanki to dania smaczne i pożywne, które można przygotować z różnych składników. Najczęściej jest to makaron z dodatkami. Dzisiaj mam jednak dla was przepis na zapiekankę w innej wersji. A jest to zapiekanka meksykańska z ryżem. Jest to danie, które można zrobić na dwa sposoby, a mianowicie z ryżem ugotowanym lub suchym. W moim przypadku jest to ta druga wersja, jeżeli jednak do zapiekanki dodajemy ryż ugotowany to wtedy należy pominąć dodanie bulionu i skrócić czas zapiekania do 20-30 minut. Moja zapiekanka meksykańska z ryżem została zrobiona na bazie wieprzowego mięsa mielonego, ale może to być również mięso wołowe lub mieszane. Bazę do zapiekanki, czyli podsmażenie mięsa z warzywami przygotowujemy na patelni, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy. Zapiekanka meksykańska z ryżem to świetny pomysł na obiad lub ciepłą kolację.

Zapiekanka meksykańska z ryżem

Składniki na Zapiekankę meksykańską z ryżem:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 1 większa cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 130 g żółtego sera
  • 200 g ryżu
  • 500 ml bulionu warzywnego lub mięsnego, ewentualnie wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku
Zapiekanka meksykańska z ryżem

Przygotowanie Zapiekanki meksykańskiej z ryżem:

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać mięso mielone, smażyć około 5 minut. Podczas smażenia mieszać rozdrabniając mięso. Kolejno na patelnię przełożyć pokrojoną paprykę. Wymieszać, podsmażyć 2-3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, kuminem, słodką papryką w proszku, kolendrą i chili. Wymieszać.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Dodać na patelnię. Fasolę czerwoną odsączyć z zalewy. Dodać na patelnię. Wymieszać. Cały czas smażyć. Do sosu dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, umytą, posiekaną natkę pietruszki i koncentrat. Całość wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  4. Do naczynia wsypać suchy ryż. Wlać 1/2 litra ciepłego bulionu lub wody. Wymieszać. Całość posypać startym żółtym serem.
  5. Naczynie bez przykrycia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 40-45 minut.
  6. Polecam wypróbować przepis na meksykańskie rożki z tortilli.
Zapiekanka meksykańska z ryżem
Zapiekanka meksykańska z ryżem
Zapiekanka meksykańska z ryżem
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *