Makaron z pieczarkami i szpinakiem.
Składniki:
- 1 opakowanie 500g makaronu rurki (mogą być świderki)
- 500g pieczarek
- 250g świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka bulionu
- 100g startego sera żółtego
- sól, pieprz
- imbir
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. W garnku podgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zeszklić. Następnie dodać pieczarki i dusić do momentu aż odparuje nadmiar płynu. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać szpinak i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.
4. Makaron podzielić na 3 części. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na spodzie ułożyć jedną część makaronu, na to pieczarki, następnie drugą część makaronu, na makaron szpinak i posypać makaronem.
5. Rozpuścić dwie łyżki masła. Dodać mąkę. Podsmażyć, ale nie rumienić. Powoli wlewać mleko ciągle mieszając, a następnie dodać bulion. Mieszać i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
6. Sosem polać zapiekankę i posypać startym serem. Włożyć na piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 180st.C.
uwielbiam takie zapiekanki domowe 🙂
wszystko ze szpinakiem jest pyszne 😉