Menu Zamknij

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szpinakiem

Makaron z pieczarkami i szpinakiem.

Składniki:
  • 1 opakowanie 500g makaronu rurki (mogą być świderki)
  • 500g pieczarek
  • 250g świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka bulionu
  • 100g startego sera żółtego
  • sól, pieprz
  • imbir
  • gałka muszkatołowa


 

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. W garnku podgrzać 2 łyżki masła, dodać cebulę i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Zeszklić. Następnie dodać pieczarki i dusić do momentu aż odparuje nadmiar płynu. Doprawić solą i pieprzem.
3. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Dodać szpinak i 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażyć, doprawić solą i pieprzem.
4. Makaron podzielić na 3 części. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Na spodzie ułożyć jedną część makaronu, na to pieczarki, następnie drugą część makaronu, na makaron szpinak i posypać makaronem.
5. Rozpuścić dwie łyżki masła. Dodać mąkę. Podsmażyć, ale nie rumienić. Powoli wlewać mleko ciągle mieszając, a następnie dodać bulion. Mieszać i gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem.
6. Sosem polać zapiekankę i posypać startym serem. Włożyć na piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 180st.C.
Opublikowany wObiad

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *