Dania tego typu doskonale sprawdzają się na obiad lub kolację. Można do nich dodać ulubione składniki, zrobić sos i przygotować naprawdę pyszne danie. Są one idealne zwłaszcza na zimę- sycące i przyjemnie rozgrzewające. Do zapiekanki, którą dzisiaj przygotowałam użyłam filetu z kurczaka i makaronu z mąki durum. Całość zalałam pomidorowym sosem, a na wierzchu ułożyłam plastry sera mozzarella. Zapiekanka wyszła wyśmienita i bardzo zasmakowała mojej rodzinie! 🙂
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki makaronu rurki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 kulka mozzarelli
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka oregano
- 1/2 pęczka bazylii
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Mięso pokroić w paski. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojone mięso i zrumienić na złoty kolor. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3. Na tą samą patelnię dodać pozostały olej. Podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pomidory z puszki, koncentrat i przeciśnięty przez praskę obrany czosnek. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i dusić na wolnym ogniu około 10-15 minut aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i dodać posiekane zioła.
4. Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego z kurczakiem. Polać przygotowanym sosem pomidorowym. Delikatnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć osączoną z zalewy i pokrojoną w plastry mozzarellę.
5. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. i zapiekać 30 minut.
Pingback:Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Danka Pichci