Menu Zamknij

Zapiekanka Kebab z frytkami

Zapiekanki to jest fajna opcja na obiad dla całej rodziny. Przepisów na tego typu dania jest wiele, a moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka Kebab z frytkami. Jest to danie smakiem nawiązujące do warstwowej sałatki Gyros, którą moja rodzina uwielbia. Zapiekanka Kebab z frytkami i sałatka Gyros mają ze sobą wiele wspólnego, a mianowicie oba te dania robi się z tych samych składników. A są to filet z piersi kurczaka, czerwona papryka, czerwona cebula, ogórki konserwowe, kukurydza konserwowa i sos majonezowo-ketchupowy. Ponadto do zapiekanki Gyros potrzebny będzie nam też starty żółty ser i frytki. Natomiast zasadniczą różnicą tych dań jest to, że sałatkę podajemy na zimno, a zapiekanka Kebab z frytkami lepiej smakuje na ciepło, dlatego jest to dobra opcja na obiad. Jeżeli dysponujemy większą ilością czasu to frytki do zapiekanki możemy zrobić sami. Ja natomiast wykorzystałam gotowe frytki ze sklepu. Zapiekanka Kebab z frytkami jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a także smaczna i sycąca.

Zapiekanka Kebab z frytkami

Składniki na Zapiekankę Kebab z frytkami:

  • około 1 kg frytek
  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka (około 400 g)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (340 g)
  • 5 średniej wielkości ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • około 180 g żółtego sera
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
Zapiekanka Kebab z frytkami

Przygotowanie Zapiekanki Kebab z frytkami:

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać łyżeczkę przyprawy do gyrosa, wymieszać. Miseczkę przykryć i odstawić na około 15 minut.
  2. Frytki upiec w piekarniku według przepisu na opakowaniu (ja miałam mrożone, można też zrobić własne).
  3. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  4. Składniki sosu (tj. majonez, ketchup, przyprawę kebab-gyros) przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  5. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać zamarynowane mięso. Podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Mięso zdjąć z patelni, przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  6. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Przełożyć połowę upieczonych frytek. Następnie połowę pokrojonej papryki, cebuli, ogórków i kukurydzy. Dodać podsmażone mięso. Posmarować połową sosu. Posypać połową żółtego sera. Następnie dodać pozostałe warzywa, przełożyć resztę frytek. Posmarować resztą sosu i posypać pozostałym żółtym serem.
  7. Naczynia nie przykrywać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 30 minut.
  8. Polecam wypróbować przepis na krokiety Gyros.
Zapiekanka Kebab z frytkami
Zapiekanka Kebab z frytkami
Opublikowany wObiad

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *