Menu Zamknij

Zapiekanka gospodarska z pieczywem i wędliną

W domowej kuchni często bywa tak, że zostają nam różnego rodzaju produkty (np. czerstwy chleb, resztki wędlin czy ziemniaków). Przeważnie wyrzucamy je do śmieci. Ja nie jestem zwolenniczką marnowania żywności i dlatego staram się jakoś wykorzystać to, co zostało mi w lodówce. Dzisiaj zrobiłam pyszną zapiekankę z czerstwego pieczywa z dodatkiem kiełbasy i pieczarek. Całość zalałam sosem beszamelowym, posypałam startym serem i zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło bardzo smaczne, polecam wykorzystać mój przepis! 😉

Składniki:

  • 30 dag kiełbasy lub wędliny
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 15 dag żółtego sera
  • 6-7 kromek czerstwego pieczywa (może być ciemne lub pszenne)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietanki 20%
  • 1 i 1/2 szklanka mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa


Przygotowanie:
1. Chleb i wędliny pokroić w niewielką kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Zrumienić na nim pokrojone pieczywo. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, w którym będziemy robić zapiekankę.
2. Na tej samej patelni lekko podsmażyć wędlinę. Przełożyć do chleba.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
4. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć kilka minut do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki w naczyniu delikatnie wymieszać.
5. W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę. Zrobić delikatną zasmażkę, nie rumienić. Następnie wlewać strumieniem śmietankę ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać mleko. Zagotować aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotowym sosem zalać przygotowane składniki na zapiekankę. Wierzch zapiekanki posypać startym żółtym serem i oprószyć słodką papryką w proszku.
6. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać przez 30-40 minut.


Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *