Zapiekanka gołąbkowa to danie smakiem przypominające tradycyjne gołąbki, które moja rodzina uwielbia. Jednak przygotowanie gołąbków jest trochę pracochłonne i nie ukrywam, że czasami nie mam dość czasu na ich zrobienie. W takim przypadku rozwiązaniem może być zapiekanka gołąbkowa. To danie przygotowuje się z takich samych składników, jak tradycyjne gołąbki. Jednak w tym przypadku pokrojone i sparzone liście kapusty układamy warstwowo na przemian z farszem mięsnym w naczyniu żaroodpornym i całość zapiekamy w piekarniku. Zapiekanka gołąbkowa w moim wydaniu została przygotowania z wykorzystaniem kapusty włoskiej, ale może to też być biała kapusta, ale wówczas trzeba ją trochę dłużej gotować, ponieważ jej liście są twardsze. Zapiekanka gołąbkowa to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny. U mnie zapiekanka gołąbkowa została podana w towarzystwie ziemniaków, ale może to być również pieczywo.

Składniki na Zapiekankę gołąbkową:
- 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
- 1/2 kg kapusty włoskiej
- 100 g ryżu
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sos pomidorowy:
- 1 i 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki cukru

Przygotowanie Zapiekanki gołąbkowej:
- Ryż wsypać do garnka. Zalać szklanką wody. Dodać szczyptę soli. Ugotować na sypko. Zdjąć z ognia, pozostawić do przestudzenia.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Pokroić na kawałki (niezbyt drobno). Przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą. Dodać około 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 10 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, kapustę odcedzić, pozostawiając 3/4 szklanki wody (do sosu).
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Zdjąć z ognia, cebulę przełożyć do ryżu.
- Mięso przełożyć do miski, dodać ryż. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym. Wymieszać na jednolitą masę. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na jednolitą masę.
- W rondelku rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać mąkę pszenną. Wymieszać i podsmażyć (nie rumienić). Następnie porcjami wlewać przestudzoną wodę z gotowania kapusty. Ciągle mieszać, aby nie powstały grudki. Kolejno dodać passatę pomidorową. Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym. Wymieszać, zagotować. Garnek zdjąć z ognia.
- Spód naczynia żaroodpornego wysmarować łyżką oleju rzepakowego lub masła. Ułożyć 1/3 ugotowanej kapusty. Następnie rozsmarować połowę farszu mięsnego. Posmarować kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Ułożyć kolejną warstwę kapusty, resztę farszu mięsnego, posmarować sosem pomidorowym (część sosu zostawić do polania zapiekanki przed podaniem) i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około godziny. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 20-30 minut. Zapiekankę przed podaniem polać pozostałym sosem pomidorowym.
- Polecam wypróbować przepis na gołąbkową patelnię.


Pingback:Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i cukinią - Danka Pichci
Pingback:Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami - Danka Pichci
Pingback:Rolada gołąbkowa - Danka Pichci
Pingback:Zupa gołąbkowa - Danka Pichci