Różnego rodzaju przekąski przygotowujemy zazwyczaj na przyjęcia rodzinne lub spotkania ze znajomymi, czyli tzw. domówki. Mogą one być podawane na zimno lub na ciepło, jednak ja uważam, że na początku każdej imprezy warto zjeść coś ciepłego. Dlatego dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na zapiekane rożki z tortilli. Taka przekąska najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ciepłe, chrupiące zapiekane rożki z tortilli podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Takie zapiekane rożki z tortilli możemy przygotować z innym nadzieniem, na przykład ze szpinakiem i pieczarkami. Zamiast gotowych placków z tortilli możemy zrobić własne lub zastępić cienkimi naleśnikami. Zapiekane rożki z tortilli to doskonały pomysł na imprezową przekąskę. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, a swoim smakiem zachwycą niejednego gościa.

Składniki na Zapiekane rożki z tortilli:
- około 250 g filetu z piersi kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 1 czerwona cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 nieduże ogórki konserwowe
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 70 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 3 placki tortilli

Przygotowanie Zapiekanych rożków z tortilli:
- Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić przyprawą do gyrosa, wymieszać.
- Cebulę obrać, pokroić w niedużą kostkę.
- Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy, pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać doprawione mięso. Podsmażyć 2-3 minuty, odsunąć na bok patelni. Dodać cebulę. Chwilę podsmażyć. Całość wymieszać. Na patelnię dodać pokrojoną paprykę, ogórki konserwowe i kukurydzę konserwową. Wymieszać i podsmażyć 2-3 minuty.
- Placki tortilli pokroić na 3 części (tak jak na poniższym zdjęciu) i każdy kawałek zwinąć w rożek. Do środka wsypać trochę startego sera i porcję przygotowanego farszu. Posypać startym serem. Tak przygotowane rożki układać miejscem łączenia na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać 15 minut. Wyjąć i podawać na ciepło z ulubionym sosem lub ketchupem.
- Polecam wypróbować przepis na bułeczki kebabowe.



Pingback:Meksykańskie rożki z tortilli - Danka Pichci
Chciałam się zapytać czy te rożki z tortilli zapiekane trzeba wykałaczką przekłuć czy nie żeby się nie rozwaliły
niekoniecznie, ja kładłam miejscem łączenia do dołu, ale pewności można przekłuć