Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami to danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na niedzielny obiad. Do przygotowania tego dania wykorzystałam warzywa, które zalegały mi w lodówce, ale możecie je zmieniać według własnych upodobań. Podobnie jest z mięsem i możemy użyć innych części kurczaka, ale najlepiej sprawdzają się kawałki z kością i skórą, ponieważ mają więcej tłuszczu niż chude filety z piersi. Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami możemy przed podaniem posypać posiekaną natki pietruszki i podać z ulubioną surówką.
Składniki na zapiekane pałki z kurczaka z warzywami:
- 1 kg podudzi z kurczaka
- około 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 2 nieduże marchewki
- 2 czerwone cebule
- 1 por
- 1/2 świeżego brokuła lub kilka różyczek mrożonego
- zioła prowansalskie
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Marynata do mięsa:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie zapiekanych pałek z kurczaka z warzywami:
- Składniki marynaty (tj. olej rzepakowy, sos sojowy, słodka i ostra papryka w proszku, pieprz, sól, majeranek) przełożyć do miseczki i dokładnie razem wymieszać do połączenia.
- Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby obtoczyły się w marynacie. Miseczkę przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki (można na całą noc).
- Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju rzepakowego.
- Jeżeli mamy młode ziemniaki to dokładnie je umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Natomiast jeżeli używamy starych ziemniaków to należy je obrać i też pokroić na mniejsze części. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Marchew obrać, pokroić w półplasterki (lub w grubszą kostkę) i przełożyć do ziemniaków.
- Pora umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do pozostałych składników.
- Jeżeli mamy świeżego brokuła to podzielić go na różyczki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natomiast jeżeli dajemy mrożone różyczki brokuła to nie należy ich uprzednio rozmrażać.
- Warzywa posypać ziołami prowansalskimi, kurkumą, posolić i dokładnie wymieszać.
- Między warzywami poukładać zamarynowane mięso, polać pozostałą marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na około 90 minut. Po około 15 minutach pieczenia mięso obrócić na drugą stronę, naczynie przykryć i zapiekać dalej 75 minut.
Wspaniały i prosty przepis, i ładnie to wygląda. Napewno jest smaczne po zapieczeniu. Lubię bardzo proste przepisy.
Wspaniały i prosty przepis. Ładnie to wygląda i napewno też smakuje.