Menu Zamknij

Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami

Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami to danie jednogarnkowe, które możemy przygotować na niedzielny obiad. Do przygotowania tego dania wykorzystałam warzywa, które zalegały mi w lodówce, ale możecie je zmieniać według własnych upodobań. Podobnie jest z mięsem i możemy użyć innych części kurczaka, ale najlepiej sprawdzają się kawałki z kością i skórą, ponieważ mają więcej tłuszczu niż chude filety z piersi. Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami możemy przed podaniem posypać posiekaną natki pietruszki i podać z ulubioną surówką.

Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami

Składniki na zapiekane pałki z kurczaka z warzywami:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • około 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 por
  • 1/2 świeżego brokuła lub kilka różyczek mrożonego
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Marynata do mięsa:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami

Przygotowanie zapiekanych pałek z kurczaka z warzywami:

  1. Składniki marynaty (tj. olej rzepakowy, sos sojowy, słodka i ostra papryka w proszku, pieprz, sól, majeranek) przełożyć do miseczki i dokładnie razem wymieszać do połączenia.
  2. Pałki z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przełożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać, aby obtoczyły się w marynacie. Miseczkę przykryć i odstawić na 2-3 godziny do lodówki (można na całą noc).
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju rzepakowego.
  4. Jeżeli mamy młode ziemniaki to dokładnie je umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Natomiast jeżeli używamy starych ziemniaków to należy je obrać i też pokroić na mniejsze części. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  5. Marchew obrać, pokroić w półplasterki (lub w grubszą kostkę) i przełożyć do ziemniaków.
  6. Pora umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  7. Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Przełożyć do pozostałych składników.
  8. Jeżeli mamy świeżego brokuła to podzielić go na różyczki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natomiast jeżeli dajemy mrożone różyczki brokuła to nie należy ich uprzednio rozmrażać.
  9. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi, kurkumą, posolić i dokładnie wymieszać.
  10. Między warzywami poukładać zamarynowane mięso, polać pozostałą marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na około 90 minut. Po około 15 minutach pieczenia mięso obrócić na drugą stronę, naczynie przykryć i zapiekać dalej 75 minut.
Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami
Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami
Zapiekane pałki z kurczaka z warzywami
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *