Schab to obok karkówki jedno z popularniejszych gatunków mięsa wykorzystywanych w naszej kuchni. Przyrządzamy go w sposób tradycyjny, czyli w panierce i smażymy na oleju lub smalcu, ale też robimy z niego różnego rodzaju roladki i pieczenie. Niektórym z nas może już się przejadły te propozycje, więc proponuję wykorzystać mój przepis na kotlety schabowe zapiekane z serem i majonezem. Przyrządzone w ten sposób mięso jest miękkie i soczyste! 😉
- 6 kotletów schabowych
- 2 nieduże cebule
- 20 dag pieczarek
- 3-4 korniszony
- 20 dag startego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
Przygotowanie:
1. Kotlety rozbić, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na łyżce masła aż odparują. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę pokroić w półkrążki, a ogórki w kostkę.
3. Kotlety ułożyć w żaroodpornym, posmarować musztardą i ketchupem. Przykryć cebulą, ogórkami i pieczarkami. Na wierzchu rozsmarować ser wymieszany z majonezem. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st.C. na około 40 minut. Przed końcem pieczenia można odkryć, żeby potrawa z wierzchu się zarumieniła.
zachęcający przepis,chyba go wypróbuję.
Koniecznie muszę wypróbować!?
Muszę spróbować
Bardzo kreatywne podejście do kotletów schabowych 🙂 pracochłonne ale super!
A czy ten schab nie bedzie suchy?
nie 😉
Danie jest rewelacyjne, zasmakowało nam tak że dwa dni z rzędu jedliśmy i co raz inaczej smakowało. Jak dobrze że jesteś na fb w pewnej grupie o gotowaniu 🙂
A czy musi byc przykryte? bo ja nie mam takiego naczynia mam bez przykrywki
nie musza
Czy można prosić o przepis na sałatę, która tak pięknie wygląda przy tym schabowym?
ja jeszcze dodałam rzodkiewkę i czerwoną cebulę 😉 http://dankapichci.blogspot.com/2017/04/surowka-z-saaty-lodowej.html
Czy kotlety są układane pojedynczą warstwą w naczyniu?
tak 🙂