Menu Zamknij

Zapiekane kajzerki z szynką i serem

Zapiekanki kajzerki z szynką i serem to dobry pomysł na zagospodarowanie wczorajszych bułek, ale może to być również świeże pieczywo. Sposób przygotowania zapiekanek jest prosty i szybki, jednak nie zrobimy ich bez piekarnika w swojej kuchni. Każdą bułkę nacinamy w kilku miejscach, następnie smarujemy rozbełtanym jajkiem i w nacięciach wkładamy kawałki szynki i sera. Tak przygotowane kajzerki wkładamy do piekarnika i zapiekamy do momentu roztopienia się sera i zrumienienia. Aby zapiekanki były wyraziste w smaku, do jajka należy dodać ulubione przyprawy, mogą być inne niż w przepisie. Smaczne i chrupiące zapiekane kajzerki z szynką i serem to pomysł na weekendowe śniadanie lub ciepłą kolację. Zapiekane kajzerki z szynką i serem podajemy ciepłe, posypane pokrojonym szczypiorkiem. Takie bułeczki nie tylko świetnie smakują, ale też ładnie prezentują się na talerzu. Przygotowując je na domówkę, z pewnością zrobią furorę wśród zaproszonych gości. Zapiekane kajzerki dobre będą również, jeżeli szynkę zastąpimy chudym boczkiem lub inną wędliną.

Zapiekane kajzerki z szynką i serem

Składniki na Zapiekane kajzerki z szynką i serem:

  • 5 kajzerek
  • 200 g szynki w plastrach
  • 200 g żółtego sera w plastrach
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Zapiekane kajzerki z szynką i serem

Przygotowanie Zapiekanych kajzerek z szynką i serem:

  1. Jajko wbić do miseczki, dodać zioła prowansalskie, słodką paprykę, sól, pieprz. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie rozbełtać widelcem do połączenia składników.
  2. Każdą bułkę naciąć w kilku miejscach. Następnie miejsca nacięcia i wierzch bułki posmarować rozbełtanym jajkiem z przyprawami.
  3. Plastry szynki i sera pokroić na mniejsze plasterki. W miejsca nacięcia bułek powkładać po jednym plasterku szynki i sera.
  4. Tak przygotowane kajzerki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 12-15 minut (do momentu roztopienia się sera i zrumienienia bułek)
  5. Upieczone kajzerki wyjąć z piekarnika.
  6. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać i przed podaniem posypać nim zapiekane kajzerki z szynką i serem.
  7. Polecam wypróbować przepis na zapiekanki z pieczywa z dodatkiem pieczarek i papryki.
Zapiekane kajzerki z szynką i serem
Zapiekane kajzerki z szynką i serem
Opublikowany wObiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *