Menu Zamknij

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

Wigilia tuż tuż i tradycyjnie na każdym stole pojawi się barszcz. Podstawą tej zupy jest zakwas buraczany. Jego kolor i smak powinien być intensywny i wyrazisty. Jeżeli ktoś nie robił jeszcze w domu swojego zakwasu to proponuję wykorzystać poniższy przepis, a na pewno taki barszcz wszystkim zasmakuje 🙂

Składniki:
  • 1kg buraków
  • 5 szklanek wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kromka chleba razowego na zakwasie
  • 1 łyżeczka kminku


Przygotowanie:
1. Wodę z cukrem i solą zagotować. Ostudzić.
2. Buraki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
3. Czosnek obrać, pokroić na plasterki.
4. W kamiennym garnku lub w dużym słoju ułożyć część buraków, dodać liście, kminek, ziele, czosnek i wrzucić kromkę chleba. Całość przykryć drugą częścią buraków. Wszystko zalać ostudzoną wodą.
5. Aby buraki nie wypływały na wierzch, najlepiej jest je czymś obciążyć, np. talerzykiem lub słoiczkiem. Garnek lub słoik przykryć gazą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4-5 dni.
6. Po upływie 5 dni zakwas przecedzić przez sitko i wlać do butelek lub słoików. Zamknąć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Opublikowany wNa imprezę, Przetwory

4 Komentarze

  1. Maria

    Danusiu,mam swoj przepis na zakwas,ale …….w tym roku zrobię z Twojego przepisu. Nigdy nie zawiodłam się na przepisach od Ciebie. Burakimam juz wdomu wiec zabieram się do pracy. Pozdrawiam i życzę pogodnych Swiat. Maria

  2. Gospocha

    Słoiki z burakami należy zakręcić i wtedy przebiega fermentacja beztlenowa i nic nie pleśnieje. Mi zakwas przykryty gazą, ściereczką czy luźno zakrętką potrafił po kilku dniach zapleśnieć i tyle było radosci. Gdy zleję zakwas trzymam w chłodzie np. w piwnicy. Można przechowywać dużo dłużej niż 2 tygodnie. Ja robię duże ilości tak mam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *