Menu Zamknij

Włoska kapusta duszona z boczkiem wędzonym

Kapusta włoska jest mniej popularna u nas niż biała, ma ona delikatniejszy smak, a liście są bardziej miękkie. Można z niej zrobić gołąbki, dodawać do zup lub przygotowywać na ciepło jako dodatek do obiadu. Robiąc barszcz ukraiński, dodałam do niego właśnie tę kapustę, a pozostałą część główki udusiłam z boczkiem wędzonym i koperkiem. Zazwyczaj po tę odmianę kapusty sięgam jesienią i zimą, ponieważ biała w tym okresie jest zbyt twarda.

Składniki:

  • 1 główka włoskiej kapusty (około 1 kg)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • 1/2 pęczka świeżego koperku

Przygotowanie:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować w paski. Przełożyć do garnka. Wlać około 2 szklanek gorącej wody. Wstawić na gaz i gotować około 10-15 minut. W trakcie gotowania parę razy pomieszać.
  2. Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć do wytopienia tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać na patelnię z boczkiem i smażyć do momentu zeszklenia cebuli. Całość przełożyć do gotującej się kapusty.
  3. Kapustę doprawić solą, pieprzem. Dodać cukier i ziele angielskie. Dusić kolejne 10 minut, aż kapusta będzie miękka. Skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym według uznania. Dodać umyty, posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia.
Opublikowany wObiad, Surówki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *