Kapusta włoska jest mniej popularna u nas niż biała, ma ona delikatniejszy smak, a liście są bardziej miękkie. Można z niej zrobić gołąbki, dodawać do zup lub przygotowywać na ciepło jako dodatek do obiadu. Robiąc barszcz ukraiński, dodałam do niego właśnie tę kapustę, a pozostałą część główki udusiłam z boczkiem wędzonym i koperkiem. Zazwyczaj po tę odmianę kapusty sięgam jesienią i zimą, ponieważ biała w tym okresie jest zbyt twarda.
Składniki:
- 1 główka włoskiej kapusty (około 1 kg)
- 150 g boczku wędzonego
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sok z cytryny lub ocet jabłkowy
- 1/2 pęczka świeżego koperku
Przygotowanie:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować w paski. Przełożyć do garnka. Wlać około 2 szklanek gorącej wody. Wstawić na gaz i gotować około 10-15 minut. W trakcie gotowania parę razy pomieszać.
- Boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć do wytopienia tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać na patelnię z boczkiem i smażyć do momentu zeszklenia cebuli. Całość przełożyć do gotującej się kapusty.
- Kapustę doprawić solą, pieprzem. Dodać cukier i ziele angielskie. Dusić kolejne 10 minut, aż kapusta będzie miękka. Skropić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym według uznania. Dodać umyty, posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia.