Dzisiejszą moją sałatkę można zrobić tylko w 10 minut. Nie musimy do niej gotować żadnych składników. Wystarczy tylko świeże warzywa umyć, pokroić i poukładać na półmisku. Taką chrupiącą sałatkę możemy przygotować sobie na kolację lub zapakować w pudełeczko do pracy. Sprawdzi się ona również na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych.
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli (100 g)
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 awokado
- 1 zielony ogórek
- szczypiorek do posypania
- kilka pomidorków koktajlowych
Sos:
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 3 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek oliwy
Przygotowanie:
1. Na półmisku rozłożyć umytą i osuszoną sałatę. Ogórka umyć, pokroić w półplasterki.l Poukładać na rukoli. Rzodkiewki umyć, pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Pomidorki umyć, poprzekrawać na pół. Poukładać na sałatce. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić w plasterki, poukładać na sałacie. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
2. Składniki sosu przełożyć do miseczki, wymieszać razem. Przed podaniem polać sałatkę.
Proszę o przepis wszystkich tych salatek