Składniki:
- 1 cukinia (około 300 g)
- 2 ziemniaki
- 1 nieduże marchewki
- 1 cebula
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, szczypta chili lub kawałek świeżej papryczki chili
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Jeżeli mamy młodą cukinię to wystarczy ją tylko umyć i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Natomiast jeżeli mamy cukinię starszą to należy ją obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce (można na drobnych lub grubszych oczkach). Dodać do cukinii. Do warzyw wsypać 1 łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby warzywa puściły soki.
2. Po tym czasie warzywa dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do odciśniętych warzyw. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i doprawić (ja dałam kawałek papryczki chili, aby kotlety miały lekko pikantny, wyrazisty smak). Następnie ręką wyrobić na jednolitą masę.
3. Z przygotowanej masy formować nieduże kotlety, lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
4. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (na niezbyt dużym ogniu) około 8-10 minut, aby warzywa nie były w środku surowe. Usmażone kotleciki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Przepis biorę ?. Już od dłuższego czasu szukałam właśnie takiego pomysłu.