Menu Zamknij

Warzywne kotleciki z cukinii

Pomysłów na różnego rodzaju kotlety warzywne jest wiele i każdy z nas ma swoje ulubione oraz sprawdzone kombinacje warzyw. Dla tych co jeszcze nie robili takiego dania proponuję przygotować kotleciki z cukinii z dodatkiem ziemniaków i marchwi. Proponuję doprawić je dość obficie, aby miały wyrazisty smak. Ja takie kotleciki podałam z ulubioną surówką i sosem czosnkowym, całość wyszła wyśmienita. 🙂

Składniki:

  • 1 cukinia (około 300 g)
  • 2 ziemniaki
  • 1 nieduże marchewki
  • 1 cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, szczypta chili lub kawałek świeżej papryczki chili
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Jeżeli mamy młodą cukinię to wystarczy ją tylko umyć i zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Natomiast jeżeli mamy cukinię starszą to należy ją obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce (można na drobnych lub grubszych oczkach). Dodać do cukinii. Do warzyw wsypać 1 łyżeczkę soli, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby warzywa puściły soki.
2. Po tym czasie warzywa dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do odciśniętych warzyw. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wbić jajko, wsypać mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i doprawić (ja dałam kawałek papryczki chili, aby kotlety miały lekko pikantny, wyrazisty smak). Następnie ręką wyrobić na jednolitą masę.
3. Z przygotowanej masy formować nieduże kotlety, lekko spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
4. Tak przygotowane kotlety smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor (na niezbyt dużym ogniu) około 8-10 minut, aby warzywa nie były w środku surowe. Usmażone kotleciki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *