Warzywne curry z ryżem to pożywna i bardzo smaczna moja propozycja na bezmięsny obiad. To danie możemy modyfikować według własnego uznania, to znaczy zrobić z innymi warzywami, na przykład dodać fasolkę szparagową lub zielony groszek. W okresie zimowym warzywne curry z ryżem możemy przygotować z mrożoną mieszanką warzyw. Takie danie jest szybkie w przygotowaniu, ponieważ ryż gotujemy w jednym garnku, a na patelni smażymy warzywa, a nie zajmuje to wiele czasu. Curry warzywne z ryżem możemy też przyrządzić z kurczakiem. Wówczas w pierwszej kolejności obsmażamy pokrojone w kostkę lub słupki mięso z kurczaka, a następnie dodajemy warzywa.
Składniki na Warzywne curry z ryżem:
- 2 torebki (200 g) ryżu
- 1 marchew
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 średniej wielkości biała cebula
- kawałek pora (około 10 cm – biała część)
- 1/2 zielonej cukinii
- 1 mały brokuł
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz, szczypta chili
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie Warzywnego curry z ryżem:
- Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Marchew obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Por przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną marchew, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, por, różyczki brokułu. Wymieszać, wlać 1/2 szklanki wody, patelnię przykryć i dusić warzywa około 3-4 minut. Zdjąć pokrywkę. Na patelnię dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Całość wymieszać, dodać przyprawy i sos sojowy. Wymieszać i dusić około 3 minut. Następnie na patelnię wsypać ugotowany ryż. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Można ewentualnie podlać odrobiną wody.
- Jajka wbić do szklanki lub miseczki, rozbełtać widelcem. Warzywa na patelni lekko przesunąć na bok i w wolne miejsce wlać rozbełtane jajka. Smażyć do momentu ścięcia się jajek. Następnie jajka rozdrobnić i wymieszać z ryżem i warzywami. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Zdjąć z ognia.
- Polecam wypróbować przepis na kaszę bulgur z kurczakiem i warzywami.