Menu Zamknij

Warzywne curry z ryżem

Warzywne curry z ryżem to pożywna i bardzo smaczna moja propozycja na bezmięsny obiad. To danie możemy modyfikować według własnego uznania, to znaczy zrobić z innymi warzywami, na przykład dodać fasolkę szparagową lub zielony groszek. W okresie zimowym warzywne curry z ryżem możemy przygotować z mrożoną mieszanką warzyw. Takie danie jest szybkie w przygotowaniu, ponieważ ryż gotujemy w jednym garnku, a na patelni smażymy warzywa, a nie zajmuje to wiele czasu. Curry warzywne z ryżem możemy też przyrządzić z kurczakiem. Wówczas w pierwszej kolejności obsmażamy pokrojone w kostkę lub słupki mięso z kurczaka, a następnie dodajemy warzywa.

Warzywne curry z ryżem

Składniki na Warzywne curry z ryżem:

  • 2 torebki (200 g) ryżu
  • 1 marchew
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • kawałek pora (około 10 cm – biała część)
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 1 mały brokuł
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, szczypta chili
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Warzywne curry z ryżem

Przygotowanie Warzywnego curry z ryżem:

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Marchew obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Por przekroić na pół, pokroić w półplasterki. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Brokuł umyć, osuszyć, podzielić na różyczki.
  3. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, dodać pokrojoną cebulę, chwilę podsmażyć do zeszklenia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną marchew, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, por, różyczki brokułu. Wymieszać, wlać 1/2 szklanki wody, patelnię przykryć i dusić warzywa około 3-4 minut. Zdjąć pokrywkę. Na patelnię dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Całość wymieszać, dodać przyprawy i sos sojowy. Wymieszać i dusić około 3 minut. Następnie na patelnię wsypać ugotowany ryż. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Można ewentualnie podlać odrobiną wody.
  4. Jajka wbić do szklanki lub miseczki, rozbełtać widelcem. Warzywa na patelni lekko przesunąć na bok i w wolne miejsce wlać rozbełtane jajka. Smażyć do momentu ścięcia się jajek. Następnie jajka rozdrobnić i wymieszać z ryżem i warzywami. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Zdjąć z ognia.
  5. Polecam wypróbować przepis na kaszę bulgur z kurczakiem i warzywami.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *