Menu Zamknij

Warstwowa sałatka z selerem konserwowym

Warstwowa sałatka z selerem konserwowym ma to do siebie, że ładnie się prezentuje w szklanej misce, gdzie widać poszczególne składniki, z których jest ona zrobiona. Warstwy tej sałatki można układać dowolnie, składniki możemy podzielić na dwie części i układać je w powtarzających się warstwach. Warstwowa sałatka z selerem konserwowym jest prosta i szybka w przygotowaniu. Nie ma tu wielu składników, które trzeba długo gotować, a są to tylko jajka. Wystarczy tylko pozostałe produkty pokroić lub odsączyć z zalewy, ułożyć warstwowo w salaterce i gotowe. Sałatki warstwowe można modyfikować na różne sposoby i tak jeżeli lubimy ananasa to można go też dodać do tej sałatki, wówczas warstwowa sałatka z selerem konserwowym nabierze innego smaku, ale też będzie dobra, ponieważ ananas i seler konserwowy świetnie się ze sobą komponują. Warstwowa sałatka z selerem konserwowym najlepiej prezentuje się w dużym, szklanym naczyniu, ale można też ją przygotować w kilku mniejszych salaterkach.

Warstwowa sałatka z selerem konserwowym

Składniki na Warstwową sałatkę z selerem konserwowym:

  • 1 słoiczek selera konserwowego (150 g po odsączeniu)
  • 200 g szynki konserwowej
  • 1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
  • 1 puszka groszku (240 g po odsączeniu)
  • 4 jajka
  • 150 g żółtego sera tartego
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sos czosnkowy:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
  • 1 większy ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Warstwowa sałatka z selerem konserwowym

Przygotowanie Warstwowej sałatki z selerem konserwowym:

  1. Jajka włożyć do garnka, zalać wodą, dodać łyżeczkę soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z ognia, odlać ciepłą wodę, wlać zimną wodę, skorupki postukać. Ostudzone jajka obrać.
  2. Seler przelać na sitko, pozostawić do odsączenia. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Groszek odsączyć z zalewy. Szynkę pokroić w niezbyt drobną kostkę. Jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  3. Składniki sosu (tj. majonez, jogurt naturalny lub śmietanę, obrany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz) umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  4. W szklanej misce układać warstwami sałatkę (można zrobić dwie warstwy powtarzających się składników lub jedną): seler, szynka, kukurydza, połowa sosu czosnkowego, połowa startego sera, jajka, groszek, pozostały sos i posypać resztą sera.
  5. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać i posypać nim wierzch sałatki.
  6. Polecam wypróbować przepis na sałatkę makaronową z ogórkiem i szynką.
Warstwowa sałatka z selerem konserwowym
Warstwowa sałatka z selerem konserwowym
Opublikowany wSałatki, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *