Wyśmienite jednogarnkowe danie na obiad.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 małe cebule
- główka czosnku
- 4 pomidory
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Udka umyć, wytrzeć do sucha. Natrzeć solą, posypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Cebulę pokroić w piórka, a pomidory w ćwiartki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem, czosnek obrać i pokroić na plasterki.
2. Kurczaka obłożyć pomidorami, cebulą i plasterkami czosnku. Podlać bulionem z koncentratem. Całość lekko posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3. Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210st.C. i piec około 45-50 minut. W czasie pieczenia, mięso często podlewać sosem z dna naczynia.
4. Tak przygotowane danie podawać z ziemniakami z wody lub kaszą.