Ucierane ciasto z owocami jest uniwersalne, ponieważ można je przygotować z różnymi dodatkami. Na wiosnę idealny będzie rabarbar, później wiśnie, czereśnie, porzeczki, itp. W zależności od tego, do jakich owoców mamy dostęp w danym okresie. Ja ciasto ucierane z owocami zrobiłam ze śliwkami, ponieważ w ogrodzie mam śliwę i właśnie dojrzały jej owoce. To ciasto zrobiłam z kruszonką, ale można ją pominąć i upiec je z samymi owocami. Jednak ja uważam, że najlepszym dopełnieniem takich prostych ciast ze świeżymi owocami jest właśnie kruszonka. Gotowe ciasto ucierane z owocami możemy też posypać tylko cukrem pudrem lub polukrować. W zależności, co kto lubi. Przepis na ciasto ucierane z owocami jest prosty, a jego przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 20 minut + czas pieczenia. Z kubkiem ciepłego kakao lub kawy takie ciasto smakuje bardzo dobrze.
Składniki na blaszkę o wymiarach 23×28 cm.
Składniki na Ucierane ciasto z owocami:
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 duże jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 700 g śliwek
Kruszonka:
- 120 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 70 g schłodzonego masła
Przygotowanie Ucieranego ciasta z owocami:
- Śliwki umyć, przełożyć na sitko, pozostawić w celu odsączenia z nadmiaru wody. Następnie przy pomocy małego nożyka każdą śliwkę przeciąć wzdłuż na pół i usunąć pestkę.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wbić do oddzielnej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, zmiksować na puszysty kogel mogel (około 5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i strumieniem wlewać olej, miksować do połączenia składników. Odłożyć mikser, dodawać porcjami mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Na cieście ułożyć wydrążone śliwki (skórką do dołu).
- Składniki kruszonki przełożyć do miski, posiekać nożem. Następnie dłonią zagnieść kruszonkę i posypać nią ciasto ze śliwkami.
- Blaszkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 st.C. i piec około 45 minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować.