Menu Zamknij

Twarogowe placuszki z truskawkami

Różnego rodzaju racuchy i placuszki to smaki mojego dzieciństwa. Bardzo często robiła je moja babcia i ja z sentymentem wracam do tych przepisów, ponieważ moim domownikom też one smakują. Dzisiaj przygotowałam placuszki twarogowe z truskawkami, ponieważ mam te owoce z własnego ogrodu. Moje placki przygotowałam na obiad, ale świetnie sprawdzą się też na podwieczorek czy śniadanie. Takie twarogowe placuszki z truskawkami są puszyste i smaczne, a zarazem proste w przygotowaniu. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem lub podane z bitą śmietaną. Jestem pewna, że zasmakują dzieciom i nie tylko!

Twarogowe placuszki z truskawkami

Składniki na twarogowe placuszki z truskawkami:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 i 1/2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mleka
  • około 200 g świeżych truskawek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • cukier puder do posypania placuszków twarogowych
  • olej rzepakowy do smażenia
Twarogowe placuszki z truskawkami

Przygotowanie twarogowych placuszków z truskawkami:

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i osuszyć na sitku.
  2. Jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier wanilinowy. Ubić mikserem na wysokich obrotach na puszystą masę.
  3. Twaróg podusić dokładnie widelcem. Dodać do ubitych jajek i zmiksować do połączenia składników.
  4. Do mąki pszennej dodać proszek do pieczenia i przesiać przez sitko. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na gładką masę na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodać mleko, wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Gdyby masa była zbyt gęsta to dodać jeszcze trochę mleka.
  5. Na rozgrzaną patelnię wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego i nakładać po jednej łyżce ciasta formując okrągłe placki (łyżkę najlepiej uprzednio namoczyć w zimnej wodzie, aby było nam łatwiej nakładać ciasto na patelnię). Na każdym placku położyć i delikatnie wcisnąć w ciasto pokrojone na mniejsze części osuszonych truskawek. Jeżeli placki zrumienią się od spodu to przewrócić je na drugą stronę. Usmażone placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Można jeszcze dodatkowo podać ze świeżymi truskawkami i kleksem bitej śmietany.
Twarogowe placuszki z truskawkami
Twarogowe placuszki z truskawkami
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *