Popularne ciasto 3BIT robiłam już kilka razy i mojej rodzinie bardzo smakowało. W podstawowej wersji jest ono z masą krówkową, ale przeglądając strony internetowe znalazłam na blogu Relax Time to samo ciasto tylko, że z truskawkami. W tym nowym wydaniu masę krówkową zastąpiłam musem truskawkowym. Ciasto wyszło równie pyszne, lekko orzeźwiające i też przypadło nam do gustu! 🙂
Składniki na blaszkę o wymiarach 20×28 cm.
Składniki:
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 żółtka
- 100 g masła
Mus truskawkowy:
- 400 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki cukru
Masa śmietanowa:
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 200 g herbatników
- pasek gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć warstwę herbatników.
2. 2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Wstawić na gaz. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką (na wolnych obrotach do połączenia składników). Gdy mleko w rondelku zacznie się gotować, zmniejszyć gaz i powoli wlewać mieszankę mączno-jajeczną ciągle mieszając. Gotować, aż powstanie gęsty budyń. Gotową masę budyniową wylać na herbatniki.Ułożyć kolejną warstwę herbatników.
3. Truskawki obrać z szypułek, umyć, zasypać cukrem i zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Dodać do zmiksowanych truskawek. Wymieszać i przełożyć na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
4. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i przestudzoną dodać do śmietany. Całość wyłożyć na schłodzone ciasto.
5. Gotowe ciasto posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Czy można użyć budyniu w proszku? Jeśli tak to w jakich propozycjach?
można, dwa budynie i każdy na 0,5l mleka i jeżeli budyń jest z cukrem to nie dodajemy cukru
Witam. Szklanka 200 ml czy 250 ml?
250 ml